Automaty na maso: nenápadný trend se z evropských ulic přenesl na americký kontinent

2. listopad 2019
Glosa Pavla Maurera

Američané zase jednou objevili Ameriku. Budu mluvit o automatech na maso, ale ještě než se k tomu dostanu, chtěl bych vám připomenout, že všechny velké národy a velké země mají pocit, že to, co se děje u nich, se týká celého světa.

Jsou velcí, silní a jejich pohnutky jsou celkem pochopitelné, ale stejně to tak často není. To, co se děje v miliardové Indii, Číně nebo v bohaté Severní Americe, je skutečně velmi důležité a ovlivňuje to velký kus planety, ale někdy se stává, že dobrý nápad se zrodí třeba v zemi menší a skromnější, ale nikdo o tom neví.

Čtěte také

V amerických slavných novinách USA Today napsali objevitelský článek, že v New Yorku otevřel jeden prozíravý řezník pouliční automaty na čerstvé maso. Prostě, když je zavřený obchod a vy máte chuť na pořádný steak nebo jehněčí pečeni, není třeba čekat na to, až otevřou masný krám.

Tak jako jsou na ulicích prosklené automaty na sušenky nebo sladké drinky, začínají se zvolna objevovat podobné automaty na čerstvé, vakuované maso. Vyberete, zaplatíte a maso navás vypadne dole ve výdejním šuplíku. Jak snadné – automatizované maso bez řezníka.

Čtěte také

Já jsem o podobné mašince na čerstvé maso hovořil ve své glose již před několika lety. Narazil jsem na ni v jedné bezvýznamné ulici v Barceloně u místního řezníka. Na dveřích měl napsáno, že i on musí občas zavřít a mít volno, a tak každý zájemce o jeho kvalitní maso může použít automatickou odklápěcí vitrínu, kde si na vlastní oči vybere vakuovanou flákotu podle gusta, zaplatí kartou nebo penězi a maso na něj vypadne do venkovní schránky. Třeba ve tři ráno, když máte chuť na pořádný řízek – máte ho.

Je to hezká služba, jen je potřeba, aby nabídka masa byla pravidelně občerstvována, aby maso nedozrálo víc, než je třeba, aby automat nebyl příliš na slunci a aby chladicí zařízení bylo stále funkční. Pak si dokážu představit, že je to skvělý nápad, jak obšťastnit masožrouty, kteří si vzpomenou až po zavíračce, že si zapomněli koupit svoji oblíbenou večeři.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio