Když postavíte dům, vždy se najde někdo, komu se nebude líbit, říká Martin Rajniš

30. červenec 2014

„Před 50 lety jsme přijeli do Paříže, neměli jsme peníze, a tak jsme bydleli pod mostem,“ vzpomíná architekt Martin Rajniš, který v květnu ve Francii obdržel prestižní ocenění za udržitelnou architekturu. „Je to jako román z 19. století,“ říká o svém životě a krátkém návratu do Paříže.

Paříž je podle něj báječná. „Má něco magického navíc. A to se nedá vysvětlit z kartografie, topologie, architektury nebo lidí. Je to všechno dohromady,“ zamýšlí se. „Proto nemůže být urbanismus věcnou disciplínou. Je to pozvolné vznikání magické struktury,“ domnívá se.

Čtěte také

Jinou magii vnímá na pražské Malé Straně, kde má ateliér. „Pražská magie je zaoblenější, hlubší a jemněji vnímatelná,“ popisuje a připomíná, že architektura je podle něj všemocná. A proto má cenu ji dělat.

Stejně tak zdůrazňuje důležitost přírody. „Láska k přírodě se do nás podvědomě obtiskla,“ tvrdí Martin Rajniš. „V přírodě se cítím dobře tam, kde jsem doma – na své louce mezi experimentálními stavbami. Tam je mi nádherně,“ popisuje.

Martin Rajniš, architekt

Jak by se mělo stavět ve velkých evropských městech? A proč tak rád navrhuje rozhledny? Ptala se architekta Martina Rajniše moderátorka Patricie Strouhalová.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio