Kdy se začnou proti covidu očkovat pětileté děti? Vakcínu od Pfizeru ještě musí schválit Evropská léková agentura

Česko předobjednalo vakcínu proti koronaviru pro 700 tisíc dětí ve věku od 5 do 11 let. Očkovací látky se bude podávat o dvě třetiny méně než u dospělých. Schválená zatím není, konsorcium firem Pfizer a BioNTech teď připravuje data pro Evropskou lékovou agenturu.

Čtěte také

Společnosti Pfizer a BioNTech oznámily, že v příštích týdnech budou chtít podat žádost o schválení své vakcíny pro děti od 5 do 11 let jak na americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, tak na Evropskou lékovou agenturu.

Teprve po jejím schválení se jí začne zabývat i Česká vakcinologická společnost. Jeden z jejích členů, pediatr Daniel Dražan, odhaduje, že pokud budou všechna stanoviska kladná, včetně toho finálního od ministerstva zdravotnictví, bude případné očkování takto malých dětí možné ke konci roku. V Česku je asi 809 tisíc dětí ve věku od 5 do 11 let, ministerstvo má předobjednané dávky pro 86 procent z nich.

Třetinová dávka oproti dospělým

Do klinických testů vakcíny se zapojilo asi 2300 dětí, první stručnou zprávu z klinických testů vydal Pfizer v pondělí. Podle zprávy je vakcína bezpečná a funguje. „Pokud bude registrovaná Evropskou lékovou agenturou, určitě se o tom budeme bavit a budeme posuzovat všechna pro a proti. Nejde jen o bezpečnost a účinnost vakcinace, ale také o riziko covidu v daných věkových skupinách, které se mění s časem,“ doplňuje Dražan.

Dětem bude určená třetinová dávka oproti té určené dospělým. Místo 30 mikrogramů budou dostávat pouze 10. Druhou dávku vakcíny dostanou po 21 dnech.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související