Očkování proti covidu se otevírá pro děti starší 12 let. Jaké platí podmínky?

O vakcínu proti koronaviru zatím projevil zájem každý druhý Čech. Teď se registrace k očkování otevřou také dětem starším 12 let. Budou se moct k očkování hlásit od 1. července. Očkování budou provádět jen očkovací místa, která mají dětské lůžkové oddělení. U samotné aplikace vakcíny bude přítomný pediatr. S dětmi od 12 let musí přijít osobně jejich zákonný zástupce, děti starší 16 let souhlas rodičů nepotřebují.

Děti starší dvanácti let se mohou k očkování hlásit od 1. července. Původně se očekávalo, že k tomu dojde až v průběhu letních prázdnin, nakonec se budou moct děti od 12 do 15 let přihlásit o vakcíny už na jejich začátku. Očkování budou provádět jen očkovací místa, která mají dětské lůžkové oddělení.

U samotné aplikace vakcíny musí být přítomný pediatr. Jeho přítomnost by podle klinické skupiny ministerstva zdravotnictví pak mohla k podání vakcíny dětem stačit i ve vakcinačních centrech mimo nemocnice.

Čtěte také

Zatím jedině Pfizer/BioNTech

K očkování musí přijít zákonný zástupce spolu s dítětem přijít osobně. To neplatí u dětí starších šestnácti let, podle ministerstva zdravotnictví totiž mladiství nepotřebují k očkování souhlas rodičů.

Všechny děti do osmnácti let budou od lékařů dostávat vakcínu firem Pfizer a BioNTech, jiná společnost zatím povolení k očkování dětí nedostala. Jako druhá by pro děti mohla být dostupná vakcína společnosti Moderna, která už o schválení pro věkovou kategorii 12+ požádala Evropskou lékovou agenturu (EMA).

U dětí by mohl koronavirus dál mutovat

Pediatři a vakcinologové připomínají, že i děti s koronavirem mohou skončit v nemocnicích nebo na covid-19 dokonce zemřít, byť toto riziko je velmi nízké. V březnu publikovaná data ze sedmí zemí světa v časopisu Lancet ukázala, že covid je jako příčina uváděný u půl procenta zemřelých dětí.

Pokud máte otázky na pandemii koronaviru, testování nebo očkování, pište na náš mail covid@rozhlas.cz.

Vakcinologové ale upozorňují, že u dětí může virus dál mutovat a mohou ho přenášet na starší a tedy zranitelnější příbuzné. Jak Radiožurnálu řekl biochemik Jan Trnka, bez proočkování dětí nemůžeme dosáhnout na kolektivní imunitu.

Očkování bez registrace?

Ministerstvo zdravotnictví plánuje, že by v červenci umožnilo očkování všem bez předchozí registrace. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v České televizi prohlásil, že by k tomu mělo dojít ve druhé polovině července.

Je to další snaha, jak k očkování nalákat ještě více obyvatel České republiky. Mladší věkové skupiny zatím neprojevily tak velký zájem o očkování. V žádné z věkových kategorií do 39 let se zájem zatím nedostal přes 50 procent.

Chrání už první dávka očkování

Podle dat, která v polovině června zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky, očkování výrazně chrání už po první dávce u dvoudávkových preparátů. Nemoc covid-19 se v Česku projevila u 22 tisíc lidí, kteří obdrželi první dávku vakcíny. To není ani jedno procento očkovaných.

Čtěte také

Ještě vyšší jistotu, že se člověk covidem nenakazí, přináší druhá dávka vakcíny. Z více než dvou milionů plně naočkovaných lidí se onemocnění potvrdilo pouze u bezmála čtyř tisíc z nich, což nejsou ani dvě desetiny procenta.

Právě očkování podle Ústavu zdravotnických informací a statistik viditelně zmírňuje epidemii koronaviru. V nemocnicích bylo s covidem hospitalizovaných v druhé polovině června už jen zhruba sedm desítek lidí.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související