Kde pramení Amazonka? Výstava připomíná 20 let od obrovského úspěchu českých vědců

27. květen 2021

V pražském Karolinu začala výstava s názvem Amazonka. Připomíná úspěchy českých vědců při cestě za objevením pramenů „královny řek“ a vznikla u příležitosti životního jubilea jejího autora a kurátora, profesora Bohumíra Janského, geografa a hydrologa působícího na Přírodovědecké fakultě.

Amazonka je dlouhá přes 7000 kilometrů a její hlavní tok protéká celou řadou různých krajin. Pátrání po hlavním prameni Amazonky, které čeští vědci podnikli v roce 1999, proto nebylo ani zdaleka nic jednoduchého.

„Musíte začít družicovými snímky a poté leteckými snímky,“ popisuje Bohumír Jánský, který před 20 lety expedici do Peru vedl. „Nakonec musíte sestoupit na zem a měřit pomocí geodetických metod. Na jihu Peru mezi 4500 a 5500 metry nad mořem jsme postupovali na čtyřech řekách proti proudu a měřili jednotlivé úseky. Cílem bylo zjistit, který je nejdelší, který má největší plochu a kde je největší průtok vody.“

Právě to – totiž délka, plocha a průtok vody – jsou hlavní kritéria, podle nichž se určuje každá řeka. „Chtěli jsme přeměřit, co kdysi čeští jezuité v Peru naměřili za pomoci primitivních metod,“ dodává Janský. 

Úspěchy českých vědců

00957077.png

Bohumír Janský nakonec během dvou expedic dokázal, že Amazonka nemá jediný pramen, ale že se jedná o pramennou oblast na severním úpatí pohoří Cordillera Chila. Poslední výzkumy potvrdily, že hlavním pramenem Amazonky je řeka Carhuasanta. Peruánská vláda pak Janskému za jeho činnost udělila zlatý řád a šlechtický titul.

Výstava vznikla ve spolupráci Univerzity Karlovy a její Přírodovědecké fakulty s ministerstvem kultury, Národním muzeem a dalšími partnery. K dispozici máte také 3D prohlídku.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio

Související