Každý ujetý kilometr vydělá pět set korun. Ředitelka Světlušky vysvětluje pravidla letního závodu

29. červenec 2019

Radiožurnál pojede na kolech pro Světlušku. Za týden začne dvanáctietapový cyklistický projekt, který má vydělat peníze pro zrakově postižené, a ukázat, kam putují finance ze sbírky Světlušky. Ředitelka Světlušky, projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu, Gabriela Drastichová vysvětluje podrobnosti.

Do sedla se vydají tváře Českého rozhlasu. Při každé etapě pojednou dvě tandemová kola. „Na jednom dvoukole pojede nevidomý cyklista nebo sportovec a s ním pojede pilot. Na druhém dvoukole jede moderátor a redaktor Českého rozhlasu,“ popisuje ředitelka.

Jedeme pro Světlušku 2019 - každý kilometr pomáhá

Jedeme pro Světlušku

Moderátoři a šéfredaktoři Radiožurnálu vyráží s nevidomými na dvoukolech. Na základě délky trati získají peníze pro zrakově postižené děti i dospělé. Za každý ujetý kilometr přispěje 500 korun partner kampaně Kolovna.

Příští pondělí pojede moderátor Petr Král s redaktorem Lubomírem Smatanou. Vydají se na místa, kde Světluška pomáhá. „Peníze od Světlušky putují po celé České republice. Vybrali jsme organizace, které stojí za určitým tématem: raná péče v Liberci nebo v Ostravě nebo speciální školy, třeba v Plzni v Lazaretní. Podíváme se na kursy sebeobrany na Vysočině a pojedeme na některé dětské tábory. První v řadě je tábor pro hluchoslepé,“ vyjmenovává Gabriela Drastichová.

Každý ujetý kilometr vydělá pět set korun. „Máme šanci vydělat více než sto padesát tisíc korun do sbírky Světluška, pokud si všechny tandemové týmy troufnou na 30 km trasy.“ Peníze půjdou na podporu vzdělávání lidí se zrakovým postižením.

Projekt Jedeme pro Světlušku ale není jediný, kterou Nadační fond Českého rozhlasu podniká. „Těší nás spolupráce s Radiožurnálem. Pustili jsme se do hodně smělého projektu s původním názvem Nevidomý fanoušek. Dneska se z toho stává Nevidomý divák, protože jsme začali zpřístupňovat sportovní utkání lidem s těžkým zrakovým postižením.“

První byl fotbal, následoval hokej, tenis, chystá se basketbal pro nevidomé. „A v září vezmeme nevidomé diváky do divadla, kde budou dostávat speciální komentář,“ těší se ředitelka projektu.

autoři: Petr Král ,
Spustit audio

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.