„Každý likér ochutnám sám. Žádný počítač,“ říká výrobce exkluzivního polského likéru

Každý Polák má doma nalewku – ovocný likér, který si většinou vyrobil sám. Recepty na nalewki se dříve předávaly z matky na dceru a přesný výrobní postup byl tajný a byl součástí dědictví. Králem likérů v Polsku je Karol Majewski. Nalewki vyrábí sám, ručně, už 40 let a dodává i pro prezidenta.

„Výroba likéru je jednoduchá. Nejrůznější druhy ovoce zalijeme 70procentním alkoholem a ve džbánu postavíme na slunce. Začíná tak proces macerování,“ říká mi na úvod expert na polské nalewki Karol Majewski a jdeme k němu na zahradu.

„Tady vidíte naloženou kdouli, to je velmi dobré ovoce pro likéry. Pak tady mám šípek, hloh, rakytník a výhonky z borovice,“ ukazuje mi pan Karol skleněné láhve s různobarevným obsahem.

Likéry dodává pro polského prezidenta i do vybraných restaurací

„Zhruba tak po šesti až deseti týdnech, podle toho, jaké je počasí, se pak ovoce nasáklé alkoholem lisuje. Vymačkaná šťáva se nalije znovu do demižonů. Podle potřeby se dochutí kořením a zředí tak, aby likér měl 20 – 30 procent alkoholu,“ vysvětluje mi majitel rodinné firmy poměrně jednoduchý výrobní postup.

Čtěte také

„No a tady v různých sudech, bečkách a kanystrech pak moje likéry zrají. Neprodávám nic, co je mladší než tři roky. Nejlepší jsou nalewki, které mají kolem šesti let,“ pokračuje ve výkladu Karol Majewski, který má pouze dva zaměstnance.

Nalewki

Jeho produkce likérů je exkluzivní a dodává je například na stůl polského prezidenta nebo do vybraných restaurací.

Pro nalewki se hodí staré a prověřené odrůdy ovoce

„Celkem dnes nabízím čtrnáct chutí, ale v životě už jsem vyrobil zhruba tři sta druhů likérů. Zkoušel jsem plody, květy, bylinky, kořeny – prostě cokoliv. Všechno se dá použít, ale ne všechno se dá pak pít. Například jahody se na likér vůbec nehodí, stejně jako banán,“ vysvětluje pan Majewski.

Čtěte také

Nejdůležitější je podle něj kvalitní ovoce. Proto nakupuje výhradně na venkově a většinou velmi staré a prověřené odrůdy.

V malém množství mají léčebné účinky

Nalewki pana Karola nabízí ve svém prodejním katalogu také jedna švýcarská aukční společnost, která se zaměřuje jen na výjimečné druhy alkoholu. „Kvalita nápojů záleží jen na mé chuti. Strčím prst do likéru, olíznu a řeknu: Ten je dobrý, ten ne. Žádný počítač na světě to za mě neudělá,“ prozrazuje pan Majewski.

V Polsku už začaly vánoční trhy a to je pro nalewki ten nejlepší čas. Prodávají se stejně jako svařené víno, ale pijí se jen v minimálním množství. Stačí jen jeden malý panák, který může mít ale i léčebné účinky.

Ovocná směs

„Nejvhodnější likér je ze zelených vlašských ořechů, který je sice hořký, ale skvělý na trávení. Zajímavou chuť má likér z výhonků borovice, které se trhají v květnu. Taková nalewka pak zabírá třeba na bolest v krku,“ radí pan Majewski, který při nachlazení pije likér z malin.

„Poláci jsou experti na politiku, fotbal, zdravotnictví a likéry. Každý se chlubí, jakou nalewku si doma udělal, a každý si myslí, že má tu nejchutnější,“ říká pan Majewski. Jenomže on opravdu nepřehání. V Polsku je prostě nejlepší.

autor: pev
Spustit audio