Kauza Nagyová otřásla politickou scénou. Rozložila ODS a pomohla Babišovu hnutí ANO

13. říjen 2017

Po volbách v roce 2010 vznikla vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Premiér Petr Nečas ji nazval koalicí rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupci. Kabinet ale provázely aféry a skandály. Když při rozsáhlé razii policie zadržela šéfku kabinetu Janu Nagyovou, vláda padla.

Ve volbách v roce 2010 skončila ODS až druhá, ale na rozdíl od vítězné ČSSD dokázala sestavit vládní koalici se dvěma novými hráči na vrcholné politické scéně: TOP 09 a Věcmi veřejnými.

Prosadila dva úsporné státní rozpočty, snížila tempo zadlužování a výdaje ve státní správě. „Smyslem dočasného odříkání je učinit naši zemi způsobilejší,” prohlásil Petr Nečas.

Kauzy Bárta a Peake byly jen epizody

Vládu provázely skandály a aféry - například podezření, že ministr dopravy a předseda Věcí veřejných Vít Bárta financoval poslance strany Jaroslava Škárku. „Je-li z jeho strany můj přátelský přístup interpretován jako snaha o úplatek, muselo jít z jeho strany o cílenou a promyšlenou konstrukci, která by mě osobně diskreditovala,” bránil se Bárta.

Nakonec rezignoval a poslanci Věcí veřejných odešli z vlády. Až úsměvně působila roztržka mezi premiérem a ministryní obrany Karolínou Peake, tehdy už členkou strany LIDEM, nástupkyní Věcí veřejných.

Po nástupu do funkce odvolala prvního náměstka, generála Vlastimila Picka. „Ministerstvo obrany má mít v prvé řadě civilní velení,” vysvětlovala tehdy. Na ministerstvu obrany po devíti dnech skončila. „Důvěra nepoklesla k nule, poklesla do záporných hodnot,” prohlásil Petr Nečas.

I v tomto případě ale šlo jen o epizodu. Vrcholem byla policejní razie na Úřadu vlády a dalších místech v červnu 2013.

Aktéři v kauze Nagyová

Kauza Nagyová rozložila českou politiku

Ústřední postavou případu byla šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová. „V žádném případě není naším zájmem zabývat se politikou. Prověřovali jsme organizovanou zločineckou skupinu osob, která podle našich informací fungovala na základě klientelistických vazeb. Cílem byl neúměrný zisk,” informoval tehdejší šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta.

Soudní projednávání případu Jany Nagyové, nyní Nečasové, obviněné mimo jiné ze zneužití vojenského zpravodajství, dosud neskončilo. Kauza Nagyová v roce 2013 přivodila pád vlády Petra Nečase.

Nahradil ji úřednický kabinet Jiřího Rusnoka. Ve sněmovně důvěru nezískal, prezident ho ale nechal vládnout v demisi až do voleb v říjnu 2013. „I kdybyste mě lámali kolem, žádný druhý pokud nepodniknu,” prohlásil Zeman.

Neslavný konec Nečasovy vlády vedl i k rozkladu ODS, odlivu jejích voličů, rozčarování občanů i k razantnímu nástupu Andreje Babiše a jeho hnutí ANO na českou politickou scénu.

autor: jas
Spustit audio