Karolína Hlavatá: Obilovin je zbytečné se vzdávat. A dětem schází tuky
Čím více je náš jídelníček omezenější, tím více se dostáváme do pasti – jsme ochuzení a dobíhají nás různé chutě. Takový je názor dietoložky Karolíny Hlavaté, podle které platí omezit, ale nevynechávat. Co může přinést jo-jo efekt?
„Co si odpíráme, tak to v nás probouzí jistou žádostivost,“ říká. Doporučuje proto snídat vločky, kousek pečiva, přes den omezenou porci přílohy a je v pořádku, pokud si dáme k večeři to samé, co k obědu.
Člověk podléhá mýtům, které se ve výživě objevují.
Karolína Hlavatá
Častým problémem u výživy dětí je nedostatek nenasycených tuků pocházejících z ořechů, semen nebo z ryb. Ty děti velmi málo jedí, speciální oleje rodiče zase málo kupují. Nedostatek těchto tuků se pak projevuje například zpomaleným růstem nebo suchou kůží. „Tuk je u malých dětí velmi potřebný,“ zdůrazňuje.
Obézní partneři, obézní děti...
A věděli jste, že ženy s nadváhou si často nachází obézní muže? Jejich potomek pak má 70 až 80procentní šanci, že bude také obézní. „Vznikají nám obézní rodiny,“ varuje s tím, že rodiče s nadváhou tento problém neřeší jak u sebe, tak u svého dítěte.
Šimlena, káva v příboru a bramborový chléb… Alexandr Burda přibližuje gastronomii první republiky
Grilovaný kozí sýr na medu s tvarůžkovým přelivem. Tak vypadá předkrm prvorepublikového menu na gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích. Připravil ho znalec gastronomie a životního stylu první republiky Alexandr Burda.
A přitom stačí pouze velmi malé úpravy v rodinném jídelníčku, po kterém dítě zhubne. Podle Hlavaté se ruku v ruce změní i přístup rodiny nejenom ke stavování, ale i k pohybu.
Dodržujte intervaly mezi jídly!
Držet dietu je velmi individuální – záleží na jedinci, zda je schopen zkonzumovat ve třech denních porcích po půl kilech jídla. „Pokud to zvládne a dá tělu vše, co má mít, tak je to v pořádku,“ říká Hlavatá.
Ne každý je ale nastavený na takové porce a ne každému vyhovují delší intervaly mezi jídly. K vyprázdnění žaludku dochází zpravidla po dvou a půl až třech hodinách, kdy se začne ozývat pocit hladu.
„Ideální je, pokud tělíčko natrénujeme, aby se ozývalo hladem ve stanovaných intervalech a nenutilo nás k neustálému uždibování. To je velký nešvar, který mate tělo,“ uzavírá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.