Karel Šíp

Ve čtvrtek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu textař, scénárista, hudebník a moderátor Karel Šíp. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídali například o tom, jak je těžké léta produkovat kvalitní legraci. Bavili se také o náročnosti psaní scénářů, o spolupráci Šíp - Uhlíř. Karel Šíp také zavzpomínal na svá vystoupení v dětských představeních, na své začátky v televizní zábavě či na své působení v kapele Faraon. V pátek 4. dubna bude hostem novinář Karel Hvížďala.

Karel Šíp díky svým hereckým předkům vystupoval už jako dítě v různých představeních. "Začínal jsem v těch představeních, kde hrál táta. Většinou jako dětský kompars v operetách. Bylo nás asi čtyři pět kluků - takových hereckých dětí. Ale já jsem byl asi ambicióznější než ostatní, protože režiséři mi sami připisovali tu a tam nějakou větičku navíc. Až došlo k tomu, že tam přišla hra, kde prakticky druhá hlavní role je dítě. Mě bylo asi tak 12 let a tu roli jsem dostal. Připadal jsem si jako největší hvězda celého světa," zavzpomínal Karel Šíp na své herecké začátky v Ostravě, kde potom vystupoval téměř v každém představení. "Já jsem měl až hvězdné manýry. Moje dětství - speciálně v Ostravě - to bylo opravdu jenom to divadlo. Ani nevím, kdy jsem se pořádně učil a jak jsem základní školu absolvoval," doplnil Karel Šíp, který po maturitě na filmové průmyslovce nastoupil do televize jako asistent produkce.

I když po čase Karel Šíp z televize odešel, spolupracuje s touto institucí dodnes. Kromě moderování různých zábavných pořadů píše také humorné scénáře. "Mně se zdá nejhorší úplně všechno. Když sedím před tím úkolem, tak si vybavuji, že jsem napřed děsně frustrovaný, protože nemám napsáno vůbec nic a v hlavě probírám nějaké nápady, z nichž okamžitě spoustu zapudím jako neschůdné. Je samozřejmě těžké přijít na ten generální nápad - o čem by to celé mělo být a zhustit to tak, aby každá druhá až třetí věta vyvolávala smích a celé to trvalo například 10 minut," odpověděl Šíp na otázku Lucie Výborné, co je na psaní scének nejhorší. Za vynikající humor označil například tvorbu Divadla Járy Cimrmana. Tam je podle něj smích za každou druhou větou a to je model, který je nedostižný.

Karel Šíp se také věnuje hudbě. Kromě toho, že měl kdysi i vlastní kapelu Faraon, je autorem řady textů k známým písním. Psal například také pro Karla Gotta. "Jsou texty, které se ujaly více a jsou texty, které se ujaly méně. Já to beru tak, že je to osud písniček a dopředu se to odhadnout nedá. Když třeba slyším píseň Když muž se ženou snídá, kterou jsem napsal, tak i zpětně musím říct, že jsem asi byl v době psaní v hezkém rozpoložení, že mě ta píseň neirituje a nic mi na ní nevadí," řekl Karel Šíp k úspěchům písní, ke kterým psal texty. V současné době poptávka po textařích není podle Šípa moc velká. "Doba je taková, že na textu až tak nezáleží. V 80 procentech produkce, když neberu například šansony a podobně, ty texty nejsou až tak podstatné. Ti muzikanti to tak i berou. Jde jim hlavně o to, aby to bylo zpěvné. Čili já si myslím, že každý, kdo je gramotný, dokáže napsat nějaký text. Tu kvalitu dnes ani nikdo nehlídá - firmy jsou spokojené, když se to prodá," uved Karel Šíp v Dopoledním Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Šípem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio