Karel Pacner

20. červenec 2009

Za největší událost svého života označil novinář Karel Pacner přistání člověka na Měsíci. Před čtyřiceti lety byl svědkem startu raketoplánu Apollo 11 a následně přímého přenosu přistání v řídícím centru v Houstonu. Jak vzpomíná na start a měl problém vycestovat z Československa? V úterý 21. července bude hostem Pavel Vrána z Českého rybářského svazu.

Startu raketoplánu přihlíželo asi tři tisíce novinářů. "Byli jsme na pláži vzdálené 5 kilometrů od rampy," vypráví Karel Pacner. Blíž stály jen záchranné tanky, které v případě nehody mohly vyjet a kosmonauty zachránit.

"Bylo modré nebe, modré moře a mezi námi a rampou se rozkládal záliv Banánové řeky," popisuje. "Raketa se tyčila na obzoru jako malá tyčka."

Posádku tvořily tři piloti. "Edwin Aldrin, druhý muž na Měsíci, vystudoval techniku, Neil Armstrong byl zkušební pilot NASA a Michael Collins byl pilot s největším počtem nalétaných hodin," objasňuje.

Po startu raketoplánu odjel Karel Pacner z Floridy do Houstonu, řídícího centra, kde pracovalo asi 600 novinářů. Každý z nich měl svůj stůl, televizní pulty a informace od hlasatele. K dispozici měli i přepisy rozhovorů mezi pracovníky řídícího centra a kosmonauty. "V nejkritičtějších chvílích přinášely rozhovory 20 minut po tom, co se to stalo," pochvaluje si i po letech Karel Pacner dobrý servis.

"Netušili jsme, jakým způsobem komunikovat," potvrdil Karel Pacner problémy, které dnes řeší moderní technologie. A tak používal telefon a dálnopis.

Další komplikací bylo získání výjezdní doložky, kterou nakonec v červenci 1969 obdržel bez sebemenších problémů. "Měl jsem štěstí," přiznává.

S Danielou Karafiátovou se Karel Pacner bavil i o své první platební kartě, špionáži v kosmonautice, osudech pilotů Apolla 11 nebo o ruských výzkumech.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Pacnerem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině odpovídal Karel Pacner na otázky posluchačů v on-line rozhovoru. Zmínil v něm své knihy a odpověděl i na to, zda by chtěl být opět svědkem startu raketoplánu na Floridě.

autor: šše
Spustit audio