Kaodaismus – vietnamská náboženská kuriozita na vymření

Za nejmladší náboženství na světě se považuje kaodaismus, svérázná forma víry, kterou praktikují lidé v deltě Mekongu na jihu Vietnamu. Vše ovšem nasvědčuje tomu, že za pár desítek let už se na něj bude jen vzpomínat. Vody majestátní řeky Mekong ho nejspíš odnesou do hlubokého zapomnění, protože buddhisty i křesťany je prostě v téhle části světa daleko více vidět i slyšet.

Na úplném počátku byly sny. Ani ne tak divoké, jako spíš pravidelně se opakující. Koloniálnímu úředníkovi Uó Nomin Čeovi se v nich zjevovaly krásné krajiny plné lodí. Každou noc opouštěly ten samý přístav a nad ránem se do něj znovu vracely.

Pan Čeo si sny vyložil jako znamení, že lodě rozvážejí do světa novou víru, se kterou ho postupně seznamoval duch jménem Kao Dai.

Čtěte také

Barevná víra

„Viděl jsem v tom znamení, že právě lodě, které vyplouvají z přístavu, mohou spojit celý svět. Novou, mírovou filozofií, která přinese úplně nové poznání,“ vysvětluje Kuan Kjeu, podnikatel ze Saigonu. Kaodaistické obřady občas navštěvuje. Podle něho je to víra plná barev, symbolů a nadsázky.

Koloniálnímu úředníkovi Uó Nomin Čeovi se ve 20. letech 20. století začaly zdát sny plné lodí. Tak vznikl kaodaismus

Symbolika se promítá i do třech hlavních barev, ve kterých se kaodaistické chrámy doslova topí. Jsou to červená, modrá a žlutá. Červená reprezentuje křesťanství – krev Ježíše Krista, modrá je znakem konfuciánství a taosismu a žlutá je personikfikací nejpopulárnějšího náboženství téhle části světa, tedy buddhismu.

Za nejbarevnějšími a největšími obřady musí člověk až sem, do jihovietnamské provincie Tay Ninh na kambodžsko-vietnamské hranici. Právě tady jsou obřady nejhlučnější – na některých místech se sejde až tisíc lidí.

Kristus, Lao-C i Napoleon

Jeden takový právě začíná a místní lidé naznačují, že i cizinec je vítán.

Prosebníci sedí na holé zemi v meditační poloze a naprostá většina z nich má na sobě bílé, splývavé šaty. Bílá barva totiž reprezentuje následovníky ducha Kao Dai.

Čtěte také

Na stěnách za nimi jsou vyvedeny postavy, které sice člověk zná, ale tak trochu marně pátrá, jaký je jejich význam ve složitém pantheonu. Svorně tu vedle sebe stojí Buddha, doktor Sunjantsen, Ježíš Kristus, Napoleon Bonaparte nebo starý mistr Lao-C.

Ohrožený náboženský druh

„Vyznavačů kaodaismu je stále méně a méně, tohle náboženství je na ústupu. Odhaduji, že dnes ho v jižním Vietnamu praktikuje asi tak sto tisíc lidí,“ říká paní Tram, která má kaodaistický chrám přímo za svým domem na hlavní silnici ve městě Mýthó.

Delta Mekongu na jihovýchodě Vietnamu

Sami kaodaisté dnes s nadsázkou říkají, že když Francouzi v roce 1926 nové náboženství oficiálně povolili, bylo to prý jen proto, že kaodaisté věřili v mimozemské civilizace. To jim zůstalo dodnes.

autor: daj
Spustit audio