„Jsou to divoši, neznají splachovací záchod!“ Ruští vojáci po sobě v Irpini u Kyjeva zanechali doslova spoušť

Lidé kolem Kyjeva stále sčítají výsledky řádění ruských vojáků. Roman Drežděnko vedl restauraci v bytovém komplexu v Irpini. Kuřata z mrazáku našel nasypaná v toaletní míse, alkohol vypili vojáci všechen bez rozdílu značky, a co nemohli odnést, aspoň rozbili. Lidé tam teď uklízejí a pokoušejí se v domě co nejdřív obnovit bydlení.

Irina bydlela ve třetím patře domu, ale utekla včas, už 27. února, protože má invalidní dceru. „Sousedé vyhořeli, náš byt zůstal díky bohu nedotčený,“ říká.

V přízemí jejich šestipatrového domu byly obchody, vinárna, kadeřnictví, restaurace. „Nejdřív bombardovali náš dům, a potom vtrhli do restaurace. Tady se usadili a opíjeli. ‚Ruský svět‘, abyste to pochopili! V lednicích jsem měl spoustu produktů, výborné ryby, kuřata,“ rozčiluje se Roman Drežděnko, kterému z restaurace mnoho nezbylo.

Roman mez vojaky

Ucpaný záchod řešili polštářem!?

Do úklidu se pustil rychle, jako by věřil, že podnik rychle obnoví. Ovšem počínání ruských vojáků pochopit nedokáže. „Ucpali záchod a pak se to asi snažili protlačit polštářem. Neznají splachovací toalety, je to divoký národ. Divoši!“ nechápe barbarské chování.

Bytový komplex je nový a má pevný základ, takže zůstane stát. Opravy čekají jednotlivé byty a střechu. Kdo to ale bude financovat, Irina ani Roman zatím netuší. A jasnější představu má na Ukrajině asi jen málokdo.

Irpiň po stažení ruských okupačních vojsk
autoři: Ľubomír Smatana , prh
Spustit audio

Související