Jiří Vejdělek

7. červenec 2010

I ve středu se Hanka Shánělová spojila po lince do karlovarského studia, kde na její otázky odpovídal režisér a scenárista Jiří Vejdělek, který na festivalu zastupuje svůj poslední snímek Ženy v pokušení. „Se svými komediemi jsem měl štěstí, zatím je na festivalech chtějí,“ okomentoval svou účast na Mezinárodním festivalu Karlovy Vary. Zároveň však připustil, že komedie jsou na festivalech uváděny jen výjimečně.Ve čtvrtek 8. července bude hostem grafická designérka Zuzana Lednická.

Proto Jiřího Vejdělka potěšilo, že právě na filmovém festivalu zhlédne Ženy v pokušení miliontý divák, na něhož prý čeká zajímavá odměna. Sám režisér a spoluproducent filmu se zatím nesnažil uvést film v zahraničí, ale přiznává, že se na něj obrátili zahraniční producenti. „Zjistili, že v naší malé zemi byl uveden film, který viděl pomalu každý desátý obyvatel. Jde o lidi různých národností, kteří možná snímek koupí a pak se ho budou snažit prosadit v zahraniční distribuci,“ nastínil.

Jak Jiří Vejdělek potvrdil, nechtěl natočit citlivý ženský film, ale spíš komedii o ženách, což je podle něj oříšek. „Chtěl jsem vidět film o ženách, který by natočil muž. Nikdo se k tomu neměl, a tak jsem se natáčení ujal sám,“ vysvětluje s tím, že ženy rozhodně nepovažuje za příslušnice slabšího pohlaví. „Ženy nejsou křehké bytosti, jak se nám literatura snaží nalhat, ale lidi z masa, krve a kostí, které mají sílu. Podfuk se slabým pohlavím je finta, kterou vymyslela žena,“ říká s úsměvem. Do hlavní role Žen v pokušení obsadil Elišku Balzerovou. „Viděl jsem ji ve snu a překvapilo mě, jak šla do natáčení po hlavě,“ vzpomíná.

Ne náhodou si Jiří Vejdělek vybral pro svůj film ženské téma. Vyrůstal totiž v ženské rodině. „Máma a sedm tet vykonaly svou práci. V ženském světě jsem žil dlouho a brzy jsem odhalil různá tajemství, i ta, která bych znát nemusel,“ popisuje a zároveň přiznává, že v každé postavě je kus jeho já. „Jako scenárista jsem se promítl do všech postav, i do těch ženských,“ uznává.

Jiří Vejdělek v dopoledním vysílání Radiožurnálu mluvil o svých nárocích na natáčení, kritikách, kterým se raději vyhýbá, nebo o nejsložitější scéně v Ženách v pokušení, která se musela natáčet na několik etap. A proč se vzdal povolání učitele tělocviku? I to se dozvíte při poslechu zvukového záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Vejdělkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio