Jiří Turek

11. červen 2011

Víte, jaký je rozdíl mezi focením Chucka Norrise a světových topmodelek? Ne, nejde o další z vtipů o slavném americkém silákovi, ale o jedno z témat, o němž si v sobotu povídal moderátor Václav Žmolík se svým hostem, úspěšným fotografem Jiřím Turkem.

Začínal jako fotoreportér v deníku Mladá fronta DNES, pak působil v jeho magazínu. Několik let žil v New Yorku, kde fotil portréty a módu pro významné časopisy a firmy. V Česku stojí za řadou úspěšných kampaní, získal několik cen Czech Press Photo i reklamní cenu Louskáček. Trémy před focením se podle svých slov přesto dodnes nezbavil.

„Tréma mě trápí skoro vždy,“ přiznává fotograf Jiří Turek v rozhovoru s Václavem Žmolíkem. „Bez ní to však nejde. Je to podobné jako při rokenrolu – trpíte trémou, jakmile však vystoupáte na stage, musíte si být sebou jistý.“

Ostych během fotografování tak obvykle netrápí ani tak toho, kde fotoaparát drží, jako spíš toho, kdo stojí před jeho objektivem. Zbavit fotografovaného člověka strachu je podle Jiřího Turka neoddělitelnou součástí profese. Humorem si však nepomáhá. „Fotografování je vážná věc, do níž humor nepatří,“ domnívá se.

Jiří Turek se ve své fotografické tvorbě neomezuje pouze na portréty. V současné době můžou Pražané nebo návštěvníci Prahy obdivovat jeho fotografie evropských měst. Také na výstavu s názvem cityLAB se jej Václav Žmolík zeptal. A padly i další dotazy. Jak se fotí Chuck Norris? Jak světové topmodelky? A jak akty? Baví ho fotit módu? A jak se pozná dobrý fotograf? Odpovědi Jiřího Turka si můžete kdykoliv poslechnout v našem i Radiu.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Turkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio