Jiří Strach: Tři oříšky pro Popelku jsou jako Usain Bolt

26. prosinec 2012

1,953 miliónu. Takovou sledovanost včera měla filmová novinka Šťastný smolař, která se tak stala nejsledovanějším pořadem celého dne. Právě díky tomuto číslu usedl Jiří Strach na druhý Boží hod vánoční ve studiu s Lucií Výbornou se značně uvolněným výrazem ve tváři. „Podobné číslo rozhodně udělá člověka šťastným,“ neskrývá režisér. „Možná ještě větší radost však mám z Anděla Páně, který osm let po svém vzniku dosáhl 1,4 miliónu diváků.“

Dobrý vkus prý stále žije. Alespoň tak soudí Jiří Strach, když se zamýšlí nad úspěšností českých filmů ve vánočním programu českých televizí. A nebojí se být konkrétnější.

„Mám radost, že ve sledovanosti vítězí Česká televize. Jde o zprávu diváků naším směrem, že dobrý vkus vítězí nad nejrůznějšími blbinkami,“ usmívá se režisér.

V naší pohádkové zemi je velmi těžké přijít s novou pohádkou a postavit se někam mezi S čerty nejsou žerty a Tři oříšky pro Popelku. Jiří Strach se však očividně jen tak ledasčeho nezalekne. Po pár letech po Andělovi Páně se nebál přijít s další pohádkovou novinkou.

„S nadsázkou říkávám, že postavit se všem velkým klasikám, jako je Pyšná princezna nebo Tři oříšky pro Popelku, je totéž jako postavit se na startovní čáru s Usainem Boltem ve sprintu na 100 metrů. Víte, že nikdy nevyhrajete, ale je velká frajeřina s Boltem udržet krok,“ domnívá se Jiří Strach, který fandí každému režisérovi, který je podobné „frajeřiny“ schopen.

Jiří Strach s Lucií Výbornou po boku

Minimálně letošní čísla napovídají, že jeho Anděl Páně už dokázal, že Jiří Strach své pomyslné místo na startovní čáře vedle Usaina Bolta má. Jak těžké je po úspěchu, který zaznamenal právě Anděl Páně, přijít s novou pohádkou? I na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala.

Padly však i další dotazy. Jak režiséři rozlišují mezi natáčením pohádky pro děti a filmem pro dospělé? Podle čeho se zaručeně pozná kvalitní scénář? A jak těžké je dnes hledat mladé herecké hvězdy?

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Strachem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio