Jiří Raboch

24. srpen 2009

Leckdo z nás si stěžuje na takzvanou depku. Málokdo je však schopen si představit, co znamená trpět depresí. I na to, kde končí hranice smutku a začíná deprese se zeptala Lucie Výborná Jiřího Rabocha, předsedy Psychiatrické společnosti. V dopoledním vysílání Radiožurnálu zmínil Jiří Raboch řešení depresivních problémů a způsoby, které moderní psychiatrie používá k léčbě pacientů. V úterý 25. srpna bude hostem Jan Bajgar, instruktor profesionálních řidičů a autor učebnic pro autoškoly.

Hlavní vliv na rozvoj duševní poruchy má, podle Jiřího Rabocha, genetika, ale přiznává, že "mozek je složitý orgán a do jeho činnosti vstupuje celá řada faktorů". Pravděpodobnost, že někdo z nás bude během života trpět nějakou duševní poruchou se pohybuje okolo 50 %. Zmíněné genetické předpoklady hrají velkou roli zejména u poruch jako schizofrenie, deprese nebo například demence.

Funkce mozku může být podmíněna i stresem. Je prokázáno, že pohlavní zneužití v dětském věku ovlivňuje strukturu mozku. Stresové faktory zasáhnou do vývoje mozku a projeví se fyzicky v podobě jizev na různých částech mozku. Ty ovlivní psychický stav člověka. Následná duševní porucha se může projevit jako deprese či neklid.

"Představa, že spolkneme prášek a vše bude v pořádku, je mylná," vyvrací domněnky o psychofarmakách Jiří Raboch. "Některé duševní poruchy jsou léčeny léky, pyšníme se tím, že víme, co se děje v mozku, ale myslím, že víme jen část toho všeho," dodává. Psychiatrie se sice zabývá i krátkodobými poruchami, ale nemoci jako je deprese bývají dlouhodobou záležitostí a často se vracejí.

Jiří Raboch zmínil i často diskutovanou metodu elektrošokové terapie. "Tuto metodu nepoužíváme jako trest, ale jako životu pomocnou činnost. Aplikace elektrického proudu pomáhá lidem, kteří pomalu páchají sebevraždu například tím, že nejí," popsal.

Nežádoucí trvalé změny mozku způsobené následkem této metody se neprojevily. "Aby se prokázala účinnost a případné nežádoucí účinky metody, musí být aplikována na velké množství pacientů," vysvětlil Jiří Raboch. "Tato léčba se opakuje pětkrát šestkrát a skutečně někdy pomáhá až zázračně."

Hektický způsob života zásadně ovlivňuje duševní zdraví. Dalším významným faktorem se může stát ekonomická krize. Ve Spojených státech bylo zaznamenáno zvýšení počtu sebevražd. V České republice můžeme zatím vycházet z průzkumů mapujících uplynulých deset let během nichž se zvýšil počet pacientů až o 100 %.

Pokud máte trápení a necítíte se dobře, pak je lepší nejprve zajít k psychologovi. Zatímco psychiatr je odborníkem na choroby, psycholog se orientuje v problematice zdravého člověka a je tím, kdo může pomoct při lehčích problémech. Při silných projevech a fyzických problémech je třeba zajít do ordinace psychiatra.

Jiří Raboch ve vysílání popsal postupy elektrošokové terapie, nastínil základní funkce mozku a nezapomněl odpovědět na otázky posluchačů týkající se některých nových psychologických metod. To vše uslyšíte, pokud si pustíte záznam rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Rabochem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio