Jídelníček, který vám vyrazí dech. Před startem hermelín, v cíli něco smaženého, přiznává ultramaratonec

12. květen 2018
Běžec Štěpán Dvořák

Jaké to je, běžet několik dní bez spánku? Ultramaratonec a extrémní sportovec Štěpán Dvořák, profesí hasič v jaderné elektrárně, prozrazuje, proč uměle natahuje svoje trasy a jaké další sportovní aktivity pěstuje.

Jeho láska k extrémním tratím vznikla na Slapech, kde působil v Měříně jako voják. Další výkon plánuje ultramaratonec a extrémní sportovec Štěpán Dvořák právě zde. „Bude to po proudu od jedné hráze k druhé. Slapská přehrada je ve Vltavské kaskádě a nemá přítok,“ vysvětluje.

Plánovaná trasa má 43 kilometrů, doplavat chce ultramaratonec ještě za světla. „Vychází to, že bych měl vyplavat přesně o půlnoci, abych to stihl. Teď musím začít trochu plavat, od začátku roku mám uplaváno asi jen 15 kilometrů, takže teď to budou dva měsíce ve vodě.“

Na ideální tempo je těžké přijít. Je to takové tempo, při kterém se člověk stíhá regenerovat, takže může běžet neomezeně dlouho.
Extrémní sportovec Štěpán Dvořák

Na svých webových stránkách off-limits popisuje Dvořák výzvy, které plní, přeplavání Slap zde ale ještě nenajdete. Záznam začíná v roce 2013 výzvou „12 dní po sobě jsem běhal trať delší než maraton“, od obvyklých vytrvaleckých výzev extrémního sportovce odrazují i náklady. „La Manche je strašně drahý. Jen kdyby byl sponzor.“

Mezi 3. a 8. květnem uběhl ultramaratonec a extrémní sportovec Štěpán Dvořák 666 kilometrů na trase Karlovy Vary, Praha, Kolín, Pardubice, Olomouc a Třinec. Běh dokončil 8. května v 10 hodin ráno. Během celého běhu naspal pouhé 3 hodiny .

Největším Dvořákovým přáním je oběhnout celý svět. „Je to hodně vzdálený plán. Snažím se ho docílit tak, že běhám dlouhé běhy a upoutávám pozornost, aby mi sponzoři mohli věřit. Běhal bych tak 70 až 100 kilometrů denně, v noci normálně spal, mělo by to stačit na regeneraci.“

Vyžaduje extrémní běh speciální jídelníček? Říká se, že při běhu jí Dvořák malé porce jídla, v jeho jídelníčku ale najdete i chléb se škvarky. „Při běhu se mění chutě. Před startem běhám na hermelín, v cíli zase něco smaženého tučného, jsem hodně vypocený, nemám v sobě minerály a potřebuji do sebe dostat i ty nezdravé věci.“

Štěpán Dvořák, hasič a vytrvalostní běžec