Jevgenij Pljuščenko

"Jsou vynikající sportovci, kteří se při bruslení nedokážou dostat blíže k lidem. Pro mě je důležité spojit se s diváky, podívat se jim do očí. Já to dělám rád, proto se mi také líbí být showman." Těmito slovy shrnuje svůj postoj ke krasobruslení trojnásobný mistr světa, pětinásobný mistr Evropy a mimoto i olympijský vítěz Jevgenij Pljuščenko. Nejen o jeho úspěších na ledě, ale také například o vztahu k ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi s ním ve čtvrtek mluvila Lucie Výborná. V pátek 3. dubna bude hostem zpravodajka ČRo v Rakousku Marie Woodhamsová.

"Krasobruslení potřebuje více složitých prvků," domnívá se světově proslulý krasobruslař. K tomu však podle něj nová pravidla mužského krasobruslení příliš nepřispívají: "Pro mně je třeba nepochopitelné, jak je možné srovnávat čtverný skok třeba s řadou dvou trojitých skoků. Trojitý a trojitý není zase tak těžký, ale čtverný skok, to se člověk opravdu musí soustředit, mít správnou váhu, správnou rychlost pohybu, správná musí být otočka i švih."

Složitější skoky obecně podle jeho názoru v krasobruslení chybí. "Různé krokové variace a krokové prvky jsou samozřejmě povinné, ale u skoků, tam je třeba ještě přidat," podotýká Jevgenij Pljuščenko.

Nejen krasobruslení, ale sport obecně Jevgenij Pljuščenko přirovnává k politice. Pro obojí podle něj platí: "Musíte umět vítězit a musíte se nějak prosadit." Slavný krasobruslař ví, o čem mluví. Za sebou má nejen úspěchy na ledových stadiónech, ale také členství v petrohradském zastupitelstvu nebo v komisi pro sociální otázky.

Je také jedním z lidí, kteří se mohou označit za přátele bývalého ruského prezidenta a současného poremiéra Vladimira Putina. O něm mimo jiné říká: "Je to vůdčí osobnost, pro mě jeden z lidí, kterých si nejvíc vážím, je to vynikající člověk a já ho považuji za cara."

Považuje za reálné, že by se jako sportovec zúčastnil olympiády v Soči v roce 2014? Jak vzpomíná na doby, kdy se kromě krasobruslení věnoval i fotbalu? A co exkluzivně pro Radiožurnál prozradil o svém krátkém programu chystaném pro olympiádu ve Vancouveru? Odpovědi Jevgenije Pljuščenka si poslechněte v Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Jevgenijem Pljuščenkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio