Jeden den zákrok a třetí den domů. Náhrada srdeční chlopně už není díky moderní metodě TAVI žádný strašák

16. listopad 2019

„Už se těším na lyže!“ usmívá se 74letý pan Jaroslav, který měl ještě nedávno velké problémy se srdcem. V létě podstoupil ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové nejmodernější způsob zavedení umělé srdeční chlopně takzvanou metodu TAVI. Její hlavní výhodou je, že pacient nemá při operaci otevřený hrudník. To umožňuje rychlou rekonvalescenci i to, že zákrok mohou podstoupit také pacienti, pro které by byl zákrok v celkové anestezii rizikový.

Několik lékařů a zdravotních sester se na sále stará o pacienta, kterému bude za malou chvíli zavedená umělá srdeční chlopeň, a to metodou TAVI. Člověk ležící na operačním stole je při vědomí a s doktory komunikuje. Ti mu tak můžou říkat, co se zrovna bude dít.

Čtěte také

„Nová chlopeň se do srdce dopraví skrze tříslo,“ vysvětluje mi u velkého monitoru, na kterém jsou veškeré údaje o pacientovi a operaci, přednosta I. interní kardioangiologické kliniky hradecké fakultní nemocnice Josef Šťásek.

„Přes tříselnou tepnu se zavádí katetrový systém s balónkem, na kterém je připravena chlopeň. Ten systém projde přes oblouk aorty do chlopně, a když se nastaví správná pozice, balónek se při rychlé stimulaci nafoukne – na místě zůstává chlopeň a balónek se zase stáhne.“

Chlopeň na míru

Náhrada srdeční chlopně metodou TAVI

Na operačním sále se blíží nejdůležitější okamžik zákroku. Nové chlopeň je miniaturní předmět v průměru od 20 do 34 milimetrů. Přesné rozměry jsou přizpůsobené pro každého pacienta.

„Je vyrobena z perikardu, hovězího nebo vepřového, který je všitý do kovové konstrukce vyrobené z různých slitin,“ popisuje vedoucí lékař kardioangiologické kliniky Josef Bis. „Umisťuje se do místa původní chlopně. Ta se nevystřihuje, ale slouží tam k upevnění chlopně nové.“

Minimálně invazivní zákrok?

Moderní metodu TAVI používají lékaři v Česku zhruba 10 let a podle Josefa Bise má pro pacienty celou řadu výhod.

Čtěte také

„Ta představa je jednoduchá. Na jedné straně máte kardiochirurgický výkon, který pro vás obnáší hlubokou anestezii, mimotělní oběh, otevření a znovu uzavření hrudníku. Tím to nijak nebagatelizuju, je to úžasná práce,“ zdůrazňuje.

„Proti tomu postavíte techniku, která vám umožní ze dvou vpichů z třísel jeden den provést výkon a druhý den už většina pacientů chodí. Třetí až pátý den odchází domů s úplně novou chlopní,“ konstatuje Bís.

Nevyšel do schodů, teď se těší na lyže

Náhrada srdeční chlopně metodou TAVI

Díky této metodě se zavedení umělé srdeční chlopně můžou dočkat i starší lidé, pro které by byl velký chirurgický výkon příliš rizikový. Důkazem toho je i 74letý Jaroslav Čížek. Před rokem se u něj náhle objevily problémy se srdcem a letos v létě u něj lékaři metodu TAVI použili.

„Před operací jsem už měl takové problémy, že jsem nevyšel do prvního patra, na každém odpočívadle jsem musel zastavit,“ vypráví. „Dneska se cítím v naprosté pohodě. Ještě pořád pracuju a vyběhnout někde do čtvrtého patra mi dneska nedělá problém. Už se těším na zimní sezónu, až začnu zase lyžovat.“

autoři: Ondřej Vaňura , and

Související