Brněnští vědci objevili technologii, která vylepšuje měření EKG

6. srpen 2018

Výzkumný tým z Brna získal americký patent na technologii, která umožňuje určit s přesností na milisekundy zpoždění aktivace srdečních komor. Detailní informace o srdci pacienta můžou pomoci lépe zacílit léčbu a zvýšit tak kvalitu jeho života. Na patentované technologii spolupracovali vědci z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd České republiky a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Komorová dyssynchronie, tak se odborně říká tomu, když jedna srdeční komora předbíhá druhou. Snižuje výkon srdečního svalu a tím i množství krve, které pumpuje do těla. Přináší zdravotní komplikace a může vést až k srdečnímu selhání.

Nedomykavost srdeční chlopně umíme teď výrazně snížit, raduje se z nové metody kardiolog Petr Neužil

Doktor Vivek Reddy a prof. Petr Neužil se připravují na druhou část plastiky trojcípé chlopně

Tým lékařů v pražské nemocnici Na Homolce má teď za sebou několik velmi unikátních operací. Při jedné z nich primář kardiologického oddělení profesor Petr Neužil se svými kolegy vůbec poprvé použil metodu, která pomůže lidem s nedomykáním trojcípé srdeční chlopně. Díky metodě stažení chlopně pomocí kotev a vlasce teď lékaři umí tento problém významně omezit.

Brněnští vědci teď umí zpoždění aktivace srdečních komor přesně změřit pomocí upraveného EKG. „Jsme schopni zjistit, o kolik milisekund jsou jednotlivé segmenty v srdci zpožděné oproti jiným,“ přibližuje Pavel Jurák z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd České republiky.

Nová technologie tak pomáhá přesněji určit vhodné adepty pro vícedutinový kardiostimulátor. V současné době až třetině pacientů léčených s jeho pomocí vůbec nepomáhá. Právě ty by mohla nová technologie předem rozlišit.

Moderní technologie versus stoletá praxe

Její použití je velice jednoduché. „Náš systém se vlastně vůbec neliší od standardního měření EKG. Rozložení elektrod na hrudníku je naprosto shodné. Jediný rozdíl je v tom, že EKG se neměří obvyklých pět deset sekund, ale až tři nebo čtyři minuty,“ popisuje Pavel Leinweber z Mezinárodního centra klinického výzkumu ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně.

Na Homolce ještě vylepšili bezdrátový kardiostimulátor. Umí synchronizovat srdeční komory

02808182.jpeg

Pacienti, kterým se špatně svírají srdeční komory, běžně dostávají kardiostimulátor. Část pacientů ale z různých důvodů tuto dnes už tradiční metodu nemůže využívat. Před pěti lety proto lékaři z pražské Nemocnice Na Homolce zavedli prvnímu pacientovi bezdrátový stimulační systém na bázi ultrazvuku, na jehož vývoji se sami podíleli. Před několika týdny pak prokázali, že je tímto způsobem možné synchronizovat dokonce obě srdeční komory.

Kdy budou moci lékaři využívat novou technologii, lze zatím odhadnout jen stěží. Medicíský trh si novinky osvojuje pomalu. „EKG se sto let měří pořád stejným způsobem. Často se zaznamenává na milimetrový papír a morfologie EKG se měří podle pravítka,“ stýská si Pavel Jurák. „A přestože už jsou k dispozici nové technologie, jejich zavádění je komplikované a stojí spoustu času, což je škoda.“

Brněnští vědci nyní pokračují v klinické studii přínosu technologie pro pacienty a čekají na ukončení patentového řízení v Evropě.

autoři: Martina Pouchlá , and
Spustit audio