Na Homolce ještě vylepšili bezdrátový kardiostimulátor. Umí synchronizovat srdeční komory

10. červen 2018

Pacienti, kterým se špatně svírají srdeční komory, běžně dostávají kardiostimulátor. Část pacientů ale z různých důvodů tuto dnes už tradiční metodu nemůže využívat. Před pěti lety proto lékaři z pražské Nemocnice Na Homolce zavedli prvnímu pacientovi bezdrátový stimulační systém na bázi ultrazvuku, na jehož vývoji se sami podíleli. Před několika týdny pak prokázali, že je tímto způsobem možné synchronizovat dokonce obě srdeční komory.

Kardiologové v Praze provedli unikátní sérii operací. Nová metoda snižuje riziko mozkové mrtvice

Tým lékařů z nemocnice Na Homolce provádí unikátní operaci

Lékaři z pražské Nemocnice Na Homolce dokončili unikátní sérii operací. Minulý týden vůbec poprvé zavedli pěti pacientům do pravé krční tepny tzv. mikrofiltry. Ty by měly pomáhat lidem s fibrilací, tedy nedostatečným stahováním srdečních síní. Tato choroba totiž kvůli zvýšenému riziku výskytu krevních sraženin až pětkrát zvyšuje pravděpodobnost cévní mozkové příhody.

Profesor Petr Neužil, primář kardiologického centra Nemocnice Na Homolce, se připravuje na zavedení bezdrátové stimulační soustavy do levé srdeční komory pacienta.

Tento systém se používá už zhruba pět let. Pacienti ale zatím dostávali stimulační kapsli jen do pravé komory. Pan Fojtík je jedním ze dvou prvních pacientů, u kterých lékaři použili tento způsob stimulace u obou komor.

Namísto baterie ultrazvuk

„Do dutiny levé komory zavedeme převodník – mikrokapsli, která v sobě nemá vlastní zdroj energie,“ vysvětluje princip fungování bezdrátové stimulace profesor Neužil. Kapsle, uchycená v komoře pomocí háčků, je ale jen polovinou celého systému.

„Z podkožního prostoru mezi žebry se zavádí sonda, která vysílá ultrazvukové vlny. Implantovaná kapsle je pak převádí na stimulační energii,“ popisuje druhou část systému zkušený kardiochirurg.

Ultrazvuková sonda mezi žebry je na rozdíl od kapsle v srdeční komoře pro lékaře dobře dostupná, a budoucí nutná výměna baterie proto pro ně nebude velký problém.

Jak naprogramovat srdce

Zásadní pro fungování bezdrátové stimulace obou srdečních komor je, že se obě zařízení v srdci pacienta synchronizují, přestože kapsli do pravé i levé komory implantovali lékaři několik let po sobě.

Nedomykavost srdeční chlopně umíme teď výrazně snížit, raduje se z nové metody kardiolog Petr Neužil

Doktor Vivek Reddy a prof. Petr Neužil se připravují na druhou část plastiky trojcípé chlopně

Tým lékařů v pražské nemocnici Na Homolce má teď za sebou několik velmi unikátních operací. Při jedné z nich primář kardiologického oddělení profesor Petr Neužil se svými kolegy vůbec poprvé použil metodu, která pomůže lidem s nedomykáním trojcípé srdeční chlopně. Díky metodě stažení chlopně pomocí kotev a vlasce teď lékaři umí tento problém významně omezit.

„Systém vnímá impuls, který přichází do pravé komory,“ vysvětluje profesor Neužil s tím, že lékaři umí časování naprogramovat, a to dokonce i tak, že prodlení levé a pravé komory je nulové.

Katetr, který lékaři při zavádění kapsle do srdce pacienta používají, je vybaven na konci mikrobalónkem. Díky tomu se nemusejí bát, že při zavádění háčků, které kapsli drží na stěně komory, poškodí chlopeň.

„Zavedeme katetr přes aortu a těsně předtím, než se dostaneme do levé komory, začneme balónek nafukovat. Ten neprojde stěnou a my můžeme dokonce využít i větší sílu přítlaku, takže se převodník s kotvičkami lépe uchytí na stěně levé komory,“ popisuje primář.

Klíčový zlomek vteřiny

Kardiochirurg Petr Neužil: Pořád o sobě pochybuji. Není možné být přesvědčený, že jste geniální

Petr Neužil

Medicínu a kardiologii začal studovat z touhy prosadit se proti otci. „Syndrom úspěšných otců je nejstrašnější, který existuje,“ říká primář Petr Neužil. „Když otci bylo 90 let, tak teprve prohlásil, že je rád, že jsem studoval medicínu.“

Doktor Neužil mi na obrazovce ukazuje, o kolik se při stimulaci posunuly stahy jednotlivých komor. V případě tohoto pacienta je to 40 milisekund. „Mohlo by se zdát, že to nic není, ale Ester Ledecká také vyhrála o jednu setinu vteřiny,“ usmívá se.

V životě pacienta totiž hraje tenhle časový údaj velkou roli. „O těchto 40 milisekund se lépe aktivuje levá a pravá komora, a tím dochází k synchronizovanému stahu,“ uzavírá profesor Petr Neužil.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio