Je Miloš Kužvart správným kandidátem na funkci Evropského komisaře?

5. únor 2004
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný, ve studiu v Poslanecké sněmovně je poslanec Miloš Kužvart, kterého vláda nominovala na funkci Evropského komisaře. Dobré poledne. Je podle vás navenek důležité, pane poslanče, aby se eurokomisař těšil ve své zemi velké podpoře?

Host (Miloš Kužvart): Dobré poledne.

Host (Miloš Kužvart): Určitě je to užitečné.

Moderátor (Jan Pokorný): To už jste jednou říkal a nakonec to tak nebylo. Proč jste přesto setrval ve funkci kandidáta na eurokomisaře? Někdo by si řekl, když nemám větší podporu, tak to zabalím.

Host (Miloš Kužvart): Já mám obavu, že v naší zemi vždycky je problém, když se jedná o nějaký výběr určitých osob do funkcí, ať už s rozměrem jaksi vnitrostátním či do zahraničí důležitým. Připomenu jednu věc. Když byl vybírán nástupce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu doktora Voleníka, tak se Sněmovna opakovaně neshodla na žádném kandidátovi, takže v těchto věcech asi je to určitá charakteristika české politické scény.

Moderátor (Jan Pokorný): Kdybychom se vrátili o jeden rok zpátky a vzpomenu-li si na volbu prezidenta, tak možná to bylo také v lecčems podobné, třeba i z vaší vlastní strany, ten výběr tam.

Host (Miloš Kužvart): Bohužel ano, tam prostě vždycky při těch personálních věcech je veliký problém.

Moderátor (Jan Pokorný): Ale přece vám nemůže být přeci příjemné, když třeba koaliční partner KDU-ČSL ústy svého předsedy říká, že jste slabým kandidátem?

Host (Miloš Kužvart): Vzhledem k tomu, že KDU-ČSL už koncem minulého roku oznámila nominaci své kandidátky, bylo by velmi nelogické, aby na takovéto nominaci netrvali při vyjednávání.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře, trvat na nominaci je něco jiného, ale označovat protikandidáta za slabého?

Host (Miloš Kužvart): To se musíte zeptat těch, kteří toto říkali.

Moderátor (Jan Pokorný): Občanská demokratická strana nominovala Bedřicha Moldána, významného kolegu vašeho, ekologa. V čem jste lepší než Bedřich Moldán?

Host (Miloš Kužvart): To by měli asi hodnotit jiní, to je evidentní, že tady by to asi nebylo úplně rozumné.

Moderátor (Jan Pokorný): Máte tu výhodu, že jste ve správný čas ve správné straně, politické straně?

Host (Miloš Kužvart): Já pevně věřím, že toto není to hlavní.

Moderátor (Jan Pokorný): Myslíte si, že je vůbec nutné, aby člověk na postu evropského komisaře měl výraznou stranickou minulost?

Host (Miloš Kužvart): Jednotliví členové Evropské komise mají za sebou v drtivé většině kariéru i v nějaké politické straně, na druhou stranu musím zdůraznit, že tím, že se kdokoliv ujme pozice Evropského komisaře, naprosto musí zapomenout na to, z jaké strany pochází. Má to logiku.

Moderátor (Jan Pokorný): Musí zapomenout na to i z jaké země pochází?

Host (Miloš Kužvart): Pochopitelně, protože hájí zájmy Evropské komise.

Moderátor (Jan Pokorný): Dokážete to, v případě, že vás komise přijme za svého člena?

Host (Miloš Kužvart): Já pevně věřím, že ano. Nebude to jednoduché, ale znám spoustu příkladů z nedávné minulosti, kdy jednotliví komisaři, i v Evropské komisi, hlasovali proti zájmu třeba velkých významných firem z jejich vlastních zemí. Má to svoji logiku.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy se v dubnu patrně vzdáte poslaneckého mandátu. Zůstanete členem ČSSD?

Host (Miloš Kužvart): Tady by neměl být problém, ať už formou tedy řadového člena, a nebo nějakého jaksi přerušeného členství, tady netrhat ty vlastně spojení na ČSSD.

Moderátor (Jan Pokorný): Je pravda, že u vás ve stanovách není to, co třeba mají jiné politické strany, že musíte prosazovat politiku své vlastní strany, tak úplně explicitně?

Host (Miloš Kužvart): Ano a rozhodně by teda by bylo velmi nešťastné, aby to mé zadání bylo v Bruselu prosazovat politiku jedné jediné politické strany. Je evidentní, že jaksi ten mandát je o to důležitější, že je za vlastně celou republiku.

Moderátor (Jan Pokorný): Od té doby, co se objevilo ve veřejném prostoru vaše jméno jako vládního kandidáta nebo zpočátku sociálně demokratického kandidáta na post evropského komisaře, tak jste si o sobě přečet ledasco. Když jsem se podíval dnes do Hospodářských novin, tak na jejich druhé straně byl velký článek o vás, z čehož mi vycházelo jediné, že jste ješitný člověk. Četl jste to?

Host (Miloš Kužvart): Ne, zatím jsem to nečetl a já si myslím, že tomu tak, doufám, není.

Moderátor (Jan Pokorný): Co jste říkal těm názorům, které jste slyšel, že Vladimír Špidla vaší nominací řeší problémy ve vlastní straně?

Host (Miloš Kužvart): Toto je hypotéza, která pevně věřím, že skutečně vyplývá z určitých úvah lidí, kteří vidí to dění z vnějšku.

Moderátor (Jan Pokorný): Když si vzpomenu, že vlastně před dvěma lety vám nynější premiér už nenabídl post ministra životního prostředí, nicméně hájí vaší kandidaturu do Evropské komise, tak si říkám, to je divné. Co si o tom myslíte vy? A neříkejte mi jenom, abych se zeptal premiéra, ten tady není.

Host (Miloš Kužvart): No premiér tady není, ale na druhou stranu si uvědomme, v jaké situaci byla sestavována koaliční vláda, to znamená, že jedno ministerstvo by bylo asi velmi nelogické dělit na dvě nějaké části a podobně. Na druhou stranu se svojí prací zde v Poslanecké sněmovně se budu loučit dosti nerad. Uvědomme si, že nejenom pracuji ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí jako její místopředseda, ale angažuji se i ve výboru pro justici a podvýboru zahraničního výboru pro propagaci České republiky v zahraničí a tyto všechny aktivity budu muset naprosto opustit, včetně i aktivit, které jsou neplacené, dobrovolné, například moje členství v řídící radě Institutu pro vzdělávání a výzkum Junitar, kde si hradím ty cesty do Ženevy sám a to všechno budu muset tedy opustit, čistě z toho důvodu, že komisař musí být naprosto nezávislý a nemá se angažovat i v aktivitách, které jsou bezplatné.

Moderátor (Jan Pokorný): Možná jsem po obědě trochu pomalejší, ale pořád je mi tam trošku zvláštní ten rozpor, že Vladimír Špidla vás nechce do vlády jako ministra životního prostředí, ale chce vás do evropské vlády. Co si o tom mám myslet?

Host (Miloš Kužvart): To se asi musíte opravdu zeptat pana premiéra.

Moderátor (Jan Pokorný): Co si o tom myslíte vy?

Host (Miloš Kužvart): No tady je těžko říct. Uvědomme si, že i výběr toho možného kandidáta na pozici evropského komisaře byl velmi složitý. Věděl jsem řadu měsíců, že jsem v jakémsi širším výběru a že je to záležitost, kdy situace v tom červnu, červenci 2002 a nyní je svým způsobem těžko srovnatelná.

Moderátor (Jan Pokorný): Vaše jméno bylo zveřejněno až poté, co to třeba Vladimír Špidla konzultoval s předsedou Evropské komise Romanem Prodim, aby nedošlo eventuelně k nějaké blamáži, že on by vás naprosto odmítl. Bylo to předjednáno i na těchto místech, podle vašeho názoru?

Host (Miloš Kužvart): Podle vašich názorů ano?

Moderátor (Jan Pokorný): Ano. Přistupující země nominovaly většinou ministry zahraničí nebo vyjednavače s unií. My ne. Jak byste se eventuálně mezi nimi cítil? Byl by to pro vás handicap?

Host (Miloš Kužvart): Tady skutečně těch dalších již nominovaných osm kandidátů s jedinou výjimkou jednoho předsedy vlády, jsou lidé s touto agendou dříve. Je jasné, že, pochopitelně, jejich zkušenost v té oblasti té ryzí diplomacie je nesmírně důležitá. Na druhou stranu ta oblast ochrany životního prostředí má všechny charakteristiky té agendy evropské, to znamená jde o dlouhodobé záležitosti, nikoliv jednoho státu, ale přesahující hranice států a já si myslím, že v tomto, že není nějaký výrazný handicap.

Moderátor (Jan Pokorný): Může si vás Romano Prodi ještě nevybrat? Protože zatím já mám jenom takové obecné tušení o té proceduře, protože Romano Prodi se nikde dosud příliš explicitně nevyjádřil k tomu, jak ten výběr proběhne.

Host (Miloš Kužvart): Ten výběr pochopitelně bude i na základě slyšení před Evropským parlamentem koncem dubna a bude to záležitost, která bude mít ještě několik kroků. Takže před tím 1. květnem se ještě některé věci budou probírat.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže hypoteticky si vás ještě může nevybrat Romano Prodi.

Host (Miloš Kužvart): Vzhledem k tomu, že jeho tiskový mluvčí včera tlumočil jeho slova, že tuto nominaci vítá, tak tuto možnost já mohu nyní vyloučit.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže jsme se asi trefili, když jsme říkali, že to s ním bylo předjednáno ve chvíli, kdy vaše jméno bylo zveřejněno v České republice. Teď je, pane Kužvarte, členů komise dvacet. Dohodnout se potom ve třicítce bude klopotnější, to napsal i deník Financial Times. Jak se budete v takovém týmu pohybovat?

Host (Miloš Kužvart): Tady musím zdůraznit, že ten počet členů po přistoupení nás 10 kandidátských zemí bude 25, zaprvé. Zadruhé bude pochopitelně ta možnost rychlé shody složitější, komplikovanější a tady musím zdůraznit, že veškeré ty záležitosti jsou velmi, velmi podrobně předjednány před zasedáním Evropské komise, které je jednou týdně ve středu.

Moderátor (Jan Pokorný): Zatím neschválená Evropská ústava navrhuje v jedné pasáži, aby komisařů s hlasovacím právem bylo i po rozšíření jenom 15, ostatní že by tam byli s takovým nějakým hlasem nižší síly. K čemu komisař bez hlasu?

Host (Miloš Kužvart): To je velmi složité a je vidět, že ta složitost projednávání ústavy asi narážela i na tyto momenty, to znamená, které země by neměly onoho, jaksi plnohodnotného komisaře s hlasovacím právem. Takže já si myslím, že tady by bylo užitečné, aby každá země měla ten jeden hlas.

Moderátor (Jan Pokorný): A co si myslíte o nynějším návrhu smlouvy o takzvané Evropské ústavě?

Host (Miloš Kužvart): Zatím ten návrh je v jednání, nebyl přijat a já si myslím, že to jednání bude ještě určitě trvat přinejmenším do konce tohoto roku právě z těch důvodů, jakou váhu třeba budou mít jednotlivé členské země. A já si myslím, že to je právě o té podstatě, že jde o jednotu v té mnohosti, že jde o to maximum věcí přijímat v nějakém konsenzu a jakmile by se jednalo o prosazování třeba nějakých zájmů větších zemí, určitě by to nebylo rozumné a vedlo by to k tomu, co pracovně nazýváme dvourychlostní Evropa.

Moderátor (Jan Pokorný): Souhlasíte s tím, že složení komise má odpovídat rozložení sil v Evropském parlamentu?

Host (Miloš Kužvart): Svým způsobem ano, protože je to jakási jakoby ...

Moderátor (Jan Pokorný): Co to znamená "svým způsobem"?

Host (Miloš Kužvart): Jde o jakési proporcionální zastoupení, které by obráželo, a to zdůrazňuji, ten výsledek voleb do Evropského parlamentu letos v červnu, pak teprve bude i naprosto jasná nominace na budoucího šéfa Evropské komise, nástupce pana Romana Prodiho.

Moderátor (Jan Pokorný): Kdy se můžeme dočkat odpovědi na otázku: Jakou agendu se pro vás podaří v Evropské komisi zajistit?

Host (Miloš Kužvart): Já si myslím, že to bude v průběhu srpna, září, že v té době již to bude mnohem jasnější.

Moderátor (Jan Pokorný): Už víte u kterého evropského komisaře se pravděpodobně (teď v uvozovkách) budete učit?

Host (Miloš Kužvart): Zatím nikoliv, ale moje přání je celkem logické.

Moderátor (Jan Pokorný): Životní prostředí?

Host (Miloš Kužvart): Přesně tak.

Moderátor (Jan Pokorný): Mluví se i o regionálním rozvoji, ale tam podle neoficiálních informací to má přislíbeno maďarský kandidát.

Host (Miloš Kužvart): Tady musím zdůraznit, že všechny tyto záležitosti, ty informace, vycházejí z různých třeba dopisů, které jsou zasílány tam či onde a že je otázkou, do jaké míry je užitečné to nějakým způsobem takto velmi natvrdo prosazovat, protože půjde o například rozdělení portfolií některých stávajících komisí, z toho důvodu, že bude důležité, aby byla odpovídající agenda pro všechny ty komisaře. Ta úvaha o tom, že by někteří komisaři měli jakýsi poradní hlas, to určitě není rozumné.

Moderátor (Jan Pokorný): Je možná takovým spíš zvykem než pravidlem, že agendu životního prostředí mají vždy na starosti skandinávští komisaři.

Host (Miloš Kužvart): Severské státy. Ano, je to tady tradice a proto znova zdůrazňuji, bylo by velmi nešťastné dopředu dávat nějaká jednoznačná prohlášení a podobně.

Moderátor (Jan Pokorný): Ještě bych možná s dovolením na závěr rozhovoru trochu odbočil od Evropské komise směrem k Evropskému parlamentu. V těchto dnech se objevil návrh Evropské strany lidové, že by nebylo dobré, aby se do Evropského parlamentu dostali z nových členských zemí lidé s nějakou výraznou komunistickou minulostí, jestli to můžu takhle parafrázovat. Jaký je váš názor jako kandidáta na evropského komisaře?

Host (Miloš Kužvart): Já si myslím, že to je rozumný návrh, protože ti, kteří se skutečně aktivně podíleli na systému, který ve střední a východní Evropě byl do roku 1989, by evidentně neměli zastávat nějaké funkce v té Evropě, která mimo jiné si klade za cíl demokracii, lidská práva a podobně.

Moderátor (Jan Pokorný): To mi řekněte, jak se podle vás dá toho technicky docílit, když se podíváme na volby do Evropského parlamentu, které čekají Českou republiku?

Host (Miloš Kužvart): Já si myslím, že tento problém mají všechny ty kandidátské země s výjimkou Kypru. Uvědomte si, že záležitost je zhruba taková, že ty bývalé středo a východoevropské země mají nyní před sebou volby do Evropského parlamentu, kde kandidují bývalé více či méně pozměněné tehdejší komunistické strany no a tam voliči budou rozhodovat o tom, jaké procentní zastoupení z té které země tam bude. Výzva Evropské lidové strany se týká spíše obsazování důležitých funkcí, důležitých postů a to je pak už něco jiného. Je to vlastně o dohodách napříč politickým spektrem v Evropském parlamentu, jakým způsobem budou ty jednotlivé posty obsazovány.

Moderátor (Jan Pokorný): Pane Kužvarte děkuju za rozhovor. Na slyšenou.

Host (Miloš Kužvart): Nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Druhá část pořadu O kom se mluví, hostem byl Miloš Kužvart, kandidát do Evropské komise, nynější poslanec za ČSSD a bývalý ministr životního prostředí. 221 552 155 a 221 552 255, na těchto telefonních číslech čekáme na vaše telefonické reakce. Dobrý den.

Telefonický dotaz: Dobrý den, tady je Matějka z Prahy 6.

Moderátor (Jan Pokorný): Vítejte pane Matějka, máte slovo.

Telefonický dotaz: Já k té poslední otázce, o které jste hovořili. To znamená, aby bylo zamezeno vstupu.

Moderátor (Jan Pokorný): Ano, ten námět Evropské lidové strany.

Telefonický dotaz: Tak, tak. A já se domnívám, že je tedy nutno ho rozšířit nejenom na komunisty, ale i na fašisty. Konkrétně třeba Lotyšsko je známo tím, že v jeho řadách a na významných funkcích tam byli příslušníci SS a různí fašisti a tak dále.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře děkujeme za názor, čekají další posluchači. Prosím druhý telefonát.

Telefonický dotaz: Tady je Krutský, Praha.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Krutský.

Telefonický dotaz: Pane Pokorný, já už jsem za svých 70 let zažil různé jmenování a pokud se týká tady toho pána, podívejte se, na tom se neshodla ani ta, dá se říct, taková ta splácaná naše koalice, na tom se neshodli de facto ani sociální demokrati a já si myslím, že tohohle pána de facto nominuje jedinej pán a sice kterej se domluvil sám se sebou, pan Špidla. Protože když se podíváte, opozice ho nechce a koalice ho nechce, kdo ho jenom chce? Řekněte mi upřímně, koho tam bude tenhleten člověk reprezentovat? Že ho tam dotlačil pan Špidla, kterej ho nechtěl ve vládě, není to úsměvné pro tuto zemi?

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, hezký den.

Telefonický dotaz: Nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Další telefonát.

Telefonický dotaz: Dobrý den, pane Pokorný, tady je Mejzlíková.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, paní Mejzlíková..

Telefonický dotaz: Pane Pokorný, po panu Fištějnovi jste česká jednička a jenom jsem chtěl říct, že jste poznal, že pan Kužvart je splachovací. Děkuji vám moc.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den.

Telefonický dotaz: Dobrý den, Dušková. Já bych chtěla jenom říct něco k tomu Evropskému parlamentu. Poslouchám a žasnu. Hlavně, že jim nevadili fašisti v tom Parlamentu, vždyť jen co se toho tenkrát napovídalo s tím Sládkem, že měl někoho v tom Parlamentu, to byl příslušník SS. Hlavně, že Parlamentu nevadilo, že vlastně ještě v roce 1990 byl válečný zločinec prezidentem v Rakousku. Skutečně ta Lidová strana je neuvěřitelně stejná, to vláčení Beneše v tý špíně, přitom to vůbec pravda nebyla. Skutečně já si neumím představit, kdybych opravdu se musela rozhodnout mezi tím volit lidovce nebo komunisty, tak si myslím, že ti lidovci jsou mnohem horší špinavci než ty komunisti. Pro Krista Pána, je vůbec ...

Moderátor (Jan Pokorný): Tady už bych vás s dovolením přerušil, protože na takovéhle výrazy není naše vysílání opravdu stavěno. Dobrý den, máte slovo, další telefonát.

Telefonický dotaz: Dobrý den, Nováček, Praha. Já bych chtěl jenom takovej názor, že asi pan Kužvart opravdu má hroší kůži a má dobrý žaludek, protože nevím, jestli převážily peníze nebo co, ale já osobně kdybych viděl takovou podporu, tak bych se do toho moc nehrnul. Děkuji, nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Prosím máte slovo.

Telefonický dotaz: Dobrý den, Staňková, Jižní Morava. Prosím vás, já jsem chtěla říct jenom k tady tomuto. Ono se dost proslýchá o tom, že pan Špidla chce se v postatě dát do spolku se zelenýma, se Stranou zelených, tak aby to náhodou taky nebyla taková vlastně finta pro Evropu, že on podporuje Stranu zelených a zároveň taky u nás taky chce vehementně prosazovat to snížení těch procent pro hlasování, jako pro volby do Parlamentu a podobně. Že si myslím, že v tomhle bude tady tato finta. Děkuju, nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou.

Telefonický dotaz: Dobrý den, Velimek, Brno. Chtěl jsem se vyjádřit jenom, v podstatě k osobě pana Kužvarta bych asi ani zásadní výhrady možná neměl, ta jeho věc, ta motivace, proč tam chce být. Nicméně docela by mě zajímal ten postup, kterým byl tam nominován, že jo to nekonzultování s nikým a tak dále, řekl bych, že to je takový typický pro nás a moc se mi to teda nelíbí. Děkuji, nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Halo, prosím, máte slovo.

Telefonický dotaz: Ano, dobrý den, tady posluchačka Jana z Prahy. Já plně souhlasím se svými předřečníky a je mi strašně líto, že pan Telička, který už je v Evropské unii jako teda vyslanec, nemůže vykonávat tuto funkci místo pana Kužvarta. I když mi nic neudělal, není mi nijak protivnej, ale myslím, že by se uplatnil na zcela jiném místě, adekvátním. Nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Posloucháte pořad O kom se mluví, hostem byl Miloš Kužvart, kandidát do Evropské komise. Předposlední telefonický názor.

Telefonický dotaz: Jsem to já?

Moderátor (Jan Pokorný): Ano.

Telefonický dotaz: Dobrý den, Šebek, Praha.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Šebku.

Telefonický dotaz: Prosím vás pěkně, tady byly takové názory, které mě udivují, že tedy premiér Špidla nechtěl pana Kužvarta za ministra a nyní ho nominuje a tak dále. Oni ty koaliční, ta koaliční vláda má svoje zákonitosti. Jiné by bylo, kdyby pan Špidla vyměnil pana Kužvarta a ministerstvo bylo stále v rukou Sociální demokracie. To se nestalo, pan Kužvart prostě byl jistou koaliční prostě obětí a to o jeho kvalitách nic, nebo nekvalitách nic nevypovídá.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře, děkujeme za názor. Poslední telefonát, dobrý den.

Telefonický dotaz: Dobrý den, Vašek, Pardubice. Václav Vašek. Prosím vás, já pana Kužvarta neznám osobně, proti němu nic nemám, ale myslím si, že by měl ustoupit, a jak říkala asi třetí paní přede mnou, měl by tam pustit toho pana Teličku. Tady jde o zkušenosti, tady nejde o nějakej stranickej boj. Pan Telička ty zkušenosti má obrovský a pan Kužvart by si tohleto měl uvědomit a sám od toho odstoupit a pana Teličku pustit. Děkuji vám. Nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou, hezký den. A to byl poslední názor do dnešního pořadu O kom se mluví. Na slyšenou přeje Jan Pokorný.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu