Je dobře, že se o suchu mluví. Lidé si uvědomují vlastní zodpovědnost, myslí si hydrolog

Co dělají úřady, aby zmírnily následky sucha, a jak to vypadá v obcích, které trápí nedostatek vody? Bude sucho dál pokračovat? A kdy dojde v Česku pitná voda? Ptali jsme se ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Marka Riedera.

Průměrná teplota v Česku stoupá, letošní léto nebylo výjimečné. „Od roku 2014 máme horká suchá léta, málo sněhu v zimě a málo deštivé podzimy. Letošní rok nevykročil z tohoto trendu,“ přitakává Rieder.

Čtěte také

Velký problém je, že chybí voda pod povrchem. To se dá řešit dvěma způsoby: „Zpomalit odtok vody z krajiny, nechat rozmeandrovat řeky, vybudovat remízky a další přírodě blízká opatření. Druhá možnost je technická: řízená, umělá infiltrace, při níž se povrchová voda nechává uměle vsakovat do podzemní,“ vysvětluje hydrolog.

S tím souvisí možný nedostatek pitné vody. „To už se děje,“ upozorňuje Rieder. „U obcí, které jsou zásobovány individuálně, nejsou napojeny na robustní vodárenské systémy. Někde o tom ani občané nevědí, protože starostové nechávají pitnou vodu navážet do vodojemů.“ Proto se řeší propojování vodárenských soustav, aby se menší obce mohly napojit na vodárenské systémy.

Situace došla tak daleko, že lidé mohou žádat dotace na využití srážkové vody. „Myslím, že všechny dotační programy, které pomohou adaptovat se na to, že srážek je méně, pomáhají. Jedním z přínosů programu Dešťovka je, že se o něm mluví. Lidé si uvědomují, že vody je málo a každý z nás je zodpovědný za hospodaření s vodou.“

autoři: Petr Král ,
Spustit audio