Jaroslav Foldyna, poslanec

Když si otevřete webové stránky České strany sociálně demokratické, jako první vás praští do očí nápis: Přejeme bezstarostnou jízdu letními prázdninami. Jakoby tento nápis vyjadřoval postoj současné ČSSD k veřejnému dění. Půlka předních sociálních demokratů odjíždí na měsíční dovolené, veřejná stanoviska jsou vydávána jen sem tam a tak se nejvýraznějším počinem ČSSD stal boxerský zápas ústeckého poslance Foldiny s podnikatelem Mudrochem. A ten skončil plichtou. Vítejte u 20 minut Radiožurnálu. Dobré odpoledne. Poslanec za Českou stranu sociálně demokratickou, Jaroslav Foldyna, dobrý den pane poslanče.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Dobrý den, dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Podotýkám, že své dotazy na poslance Foldynu můžete posílat na adresu dvacetminut@rozhlas.cz nebo na facebookový profil dvaceti minut. Pane poslanče, vy jste v sobotu exhibičně veřejně boxoval s podnikatelem Ladislavem Mudrochem. Třeba Ondřej Neff ve svém komentáři napsal: zápas skončil v okamžiku, kdy Mudroch měl Foldynu evidentně na lopatě a označil to za šaškárnu. Proč ten zápas skončil nerozhodně?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Ne, tak jako. Víte, takový ty exhibiční zápasy, když v zásadě o nic v uvozovkách nejde, je to takovej ostřejší sparing. My jsme tam nechtěli boxovat a vyhrát. Já nepojedu už na Olympiádu ani Láďa Mudroch nepojede na Olympiádu, nám 50. My jsme chtěli jenom ukázat, že prostě se dá sportovat i v padesáti. Tenhle náročnej sport se dá dělat v 50 a možná, že ho může dělat podnikatel, může ho dělat podnikatel, může dělat i politik.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu v jedné chvíli minimálně podle toho videa, to vypadalo, že vás pan podnikatel Mudroch má opravdu dost na háku.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Á, to si nemyslím zase, víte, zase tak ta boxerská taktika je složitá, já nejsem nějaký maratonec v boxu, to znamená nějakých více kol. Já se snažím zápasy rozhodovat v případě, že boxujete o nějaký postup nebo o nějakou, tak rozhodovat v nějakým předčasným tom a my jsme se dohodli, že budeme boxovat na body, že prostě budeme boxovat, abysme lidem ukázali. Takže nešlo o to, kdo vyhraje a v žádným případě. V tomto zápase o to nešlo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kdy jste před tím naposledy boxoval?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Ježkovy zraky, no, jako ligu, to už je hodně dlouho, to bylo někdy v 28 letech a potom po 90 roce takový ty exhibiční zápasy. Jednou jsem boxoval v aréně v Hamburgu, kdy to bylo v 90 roce, říkali, jak jsi, o peníze se tam boxovalo, tam chodili, se tam lidi hlásili a můj kolegové z lodi, když jsme tam stáli, říkali hele pojď tam, tak tam jsem boxoval, tam jsem vyhrál. Pak jsem boxoval takovej exhibiční zápas v kickboxu někde v Doksech, tam sem taky vyhrál. Pak takovej zápas exhibiční nebo takový prestižní mezi takovýma skupinama, který říkali: hele, tak si to uděláme takovej zápas a tak tam jsem taky vyhrál. No a jednou jsem boxoval s tím Láďou Mudrochem na pět kol a to jsem prohrál na body. To jo, to jsme spolu boxovali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dlužno podotknout, že to vypadá, jako kdyby pan poslanec Foldyna měl dva monokly pod očima, teď v současné době. Nebo špatně vidím?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Nene, to je, to jsou pytle pod očima, ty nosím pořád.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jo tak. Já myslel, že to je nějaký důsledek toho zápasu.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Nene, ty nosím pořád.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak pojďme k politice, pane poslanče. Jiří Paroubek, bývalý předseda České strany sociálně demokratické ve sněmovně dosáhl jen na post místopředsedy rozpočtového výboru. Tím myslím na tu, řekněme nejvyšší funkci v hierarchii samotné poslanecké sněmovny. To je způsob, jakým by se politická strana měla postarat o svého bývalého předsedu, který nota bene tuto stranu dovedl k volebnímu vítězství?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Podívejte se, já si myslím, že politická strana postarat nepostarat. Tady je z jedné strany se to kritizuje, že politická strana vytváří trafiky, z druhé strany se pokládá otázka, jestli takto má být, jestli se takto politická strana má

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak to berme tak, že ta otázka je teď položena.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Je položena, já si myslím, že Jiří Paroubek není člověk, který potřebuje, aby se o něj někdo staral, Jiří Paroubek je dostatečně silná osobnost, která se o sebe umí postarat sama, takže je poslancem parlamentu. V této chvíli je místopředsedou rozpočtového výboru a v možnostech sociální demokracie teďko není, aby se starala nebo ani není důležité nebo nemyslím si, že by vyžadoval Jiří Paroubek nebo potřeboval, aby se sociální demokracie o něj starala, já si myslím, že to je, ta otázka se mi zdá celkem zbytečná, pane redaktore.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, když se vrátíme o nějakých 8 let zpátky, nebo možná o méně let zpátky, o 6 let zpátky, tak pan Špidla, bývalý předseda ČSSD, tak o něj bylo postaráno tak, že byl domluven post eurokomisaře. Tak proto se na to ptám.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
No tak podívejte se, vraťme se o ty roky zpátky, byla jiná politická situace, dnes jsou v politice jiné politické subjekty. Zřejmě takovéto dohody dneska nešly udělat nebo neplatí. Já zase jsem až tak vzdálen tomu dohadování, že vám to neumím okomentovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste, pane poslanče Foldyno, chtěl změnu ve vedení poslaneckého klubu ještě před tím, než se jaksi volilo kdo bude v čele poslaneckého klubu ČSSD. Mluvil jste o tom, že ve sněmovně je i v rámci sociální demokracie dost nových tváří. Nakonec to dopadlo tak, že je opět šéfem poslaneckého klubu Bohuslav Sobotka, současný úřadující předseda. Tak co to vypovídá o ČSSD?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Tak já si myslím, že sociální demokracie má před sebou nový start. Startuje znovu, protože jakási éra, údobí skončilo těmi volbami, výsledkem těch voleb. Ten způsob politiky prostě byl nějakým způsobem vyhodnocen, ohodnocen voliči, byl vyhodnocen jo a vyhodnocuje se uvnitř strany, takže já si myslím, že je potřeba i vyjádřit verbálně, to znamená jakousi změnu i v určitých osobách a obsazeních. Já vím, že by bylo velmi složité.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se omlouvám, pane poslanče. Teď to vypadá, jako kdyby jste mě bral slova z úst. To bych měl pomalu říkat já. Vy říkáte, že by měla strana nastartovat, ona to neudělala.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Ona to neudělala, ona to nestihla neudělat, protože podívejte se, my kdybychom okamžitě po těch volbách byli schopni to udělat rychle a nastartovali ten proces, tak možná jsme se k nějaké razantní změně toho dostali. Nicméně my jsme 14 dní, 3 neděle jaksi diskutovali, jestli to máme udělat a ten čas se jaksi rozjel a my jsme postaveni před situaci, kdy musíme řešit komunální volby a v těch komunálních volbách nemůžeme svolávat okresní konference, krajské konference a hledat východiska ve sjezdu, čili ten čas změny bude nahrazen, bude prostě vyjádřen v programové konferenci, která přijde na podzim, tak jak jsem slyšel z vedení strany a proces bude řádně vyhodnocen a na jarním sjezdu určitě uvidíme a já bych si to tedy přál, že sociální demokracie udělá výraznou změnu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak ještě abych se úplně vrátil na krok do poslanecké sněmovny, to, že ve vedení poslaneckého klubu je opět člověk, který ho vedl i několik let před tím, je chyba pro sociální demokracii.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Ne, já netvrdím, že je to chyba, ale já dovedl bych si představit, že kdyby, kdybych to mohl ovlivnit významějc, nebo kdybych o tom rozhodoval já nebo kdybych. Můj názor je takový, že by se ta změna měla projevit bezprostředně, rychle a ta mohla být tím, že třeba Bohuslav Sobotka by byl obklopen všemi novými místopředsedy. Například. A třeba těmi, co byli velmi úspěšní z jednotlivých regionů, severní Morava, jižní Morava, ale i řada jiných regionů vygenerovala nové politické tváře. A to by byl docela signál. Nestalo se tak, protože jsem příliš váhali ve věcech, zdali to bude nebo nebude dobré. Nicméně jsme otevřeni. Ta diskuze byla velmi otevřená a uvnitř sociálně demokratického klubu, uvnitř sociální demokracie, na jeho internetovém diskuzním fóru probíhá ta diskuze. Já si myslím, že se ty věci řeší a že sociální demokracie nepromarnila až tak svoji novou startovací čáru, na kterou si teď stoupla a možná že na jaře bude celá veřejnost nebo bude veřejnost moci býti překvapena tím, jak sociální demokracie k tomu přistoupí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu vy mluvíte o jaře roku 2011. To bude rok po volbách do poslanecké sněmovny, zatímco ostatní vaši političtí rivalové si své volební či jiné, řekl bych vyřizovací sjezdy odbyli hned v červnu po volbách. Není to prostě pozdě? Mít volební sraz na jaře rok poté?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Z mého hlediska ano. Já bych tu věc udělal velmi razantně a velmi rychle

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane poslanče. Tak vy bezesporu máte daleko větší vhled do nitra sociální demokracie než já, tak se ptám logicky vás.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Já vycházím z reality jaká je, pane redaktore.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře a proč nebyl svolán volební sjezd?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
No protože tento názor, který reprezentuju já nedostal většinu. V ústředním výkonném výboru v předsednictvu se nenašla většina lidí stejného názoru jakého jsem já.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co si myslí ústřední výbor a předsednictvo? Myslí si, že to se stejnými lidmi dokáží zrestartovat úplně jinak?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Ne, tak se stejnými lidmi. Bohuslav Sobotka přistoupil k věci poměrně odpovědně a řekl chci změnu. Pojmenoval některé věci, které si přeje, aby se změnili ve stanovách, pojmenoval věci, které byli negativní, analytické oddělení sociální demokracie, nebo respektive určité analýzy, které se objevili včetně Komárkovy analýzy nebo Komárkova názoru, prostě napovídají tomu, jaký proces v sociální demokracii v této chvíli probíhá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane poslanče. Tak my samozřejmě jsme tady v Českém rozhlase také jaksi mluvili o té analýze Waltera Komárka, na druhou stranu, ten říkal to nejvýraznější, co v té analýze bylo,že Jiří Paroubek ukrojil nějakých 510% hlasů sociální demokracii. Tak co tedy teď řeší sociální demokracie, co změní?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Sociální demokracie hledá nebo v této chvíli se soustředíme na to, vyhodnotit, jak to, co se stalo u nás, to znamená ten "píárový" způsob politiky, který jsme zvolili, který nás stál nemalé peníze. Můžeme ho porovnat, velmi často se diskutuje, že VV jsou píárovou stranou, zřejmě to tak je, ale to je úspěšný P.R.když se na něj podíváme a vedle toho je velmi nákladný a neúspěšný P.R. Takže je potřeba to vyhodnotit realisticky. Takže to je jedna stránka věci. Druhá věc, my se soustředíme v této chvíli na to, jakým způsobem se připravit na to, co se bude odehrávat ve sněmovně a v reálném životě. Tady se předkládá nějaké programové prohlášení, které bude mít výrazný, složitý a těžký dopad na voliče sociální demokracie a na občany této země. My se

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zatím se předkládá pouze koaliční dohoda.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Koaliční dohoda a k tomu bude připravena určitě odpovídajícím způsobem i vládní prohlášení. Když si to dobře přečtete, tak jsou tam některé věci, které opravdu budou znamenat pro spousty lidí dost velké těžkosti. Tam my se soustředíme na to, abychom to byli schopni okomentovat a připravit řešení, kterým my bychom to chtěli zmírnit nebo změnit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve dvaceti minutách Radiožurnálu poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Před tím, než dojde k volebnímu sjezdu na jaře roku 2011 volebnímu sjezdu ČSSD, tak proběhnou na podzim volby do senátu a také komunální volby. Vy jste v podstatě a to nemyslím jako urážku, ale vy jste v podstatě více než cokoliv jiného regionální politik. Zatím hlavně díky výsledkům z preferenčních hlasů, jste velice úspěšný ve svém ústeckém regionu. Jak by měla postupovat ČSSD, aby v komunálních volbách byla úspěšná?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Tak já si myslím, že sociální demokracie se v těch komunálních volbách musí otevřít té společnosti. Kandidátky by měli nějakým způsobem zahrnout některé lidi, kteří mají neformální respekt ve společnosti. Ten program by se měl odvíjet také od komunikace a diskuzí s jednotlivými skupinami ve veřejnosti, to znamená: ptejme se lidí, co vlastně chtějí. Jaké mají představy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane poslanče, dovolte mi, před volbami do poslanecké sněmovny dbala sociální demokracie na pečlivou analýzu volebních průzkumů a průzkumu veřejného mínění. To se dá nazvat jakože se ptala lidí, co chtějí.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Já mám jinou představu o způsobu

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak by to mělo vypadat?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
V tom místě, já vám dám příklad. My v Děčíně prostě hledáme témata, tím, že diskutujeme s lidmi. Ptáme se jednotlivých lidí, naši kandidáti nebo členská základna diskutuje s lidmi. Víme dneska,že nám chybí školky. Lidi jsou nespokojení s investicemi, které v tom městě probíhají. Čteme internetové diskuze pod články v regionálních novinách. Tam se dozvíte spoustu věcí. Jednotlivě je potřeba z tohoto čerpat, abych si nechal udělat analýzu od nějaké renomované společnosti, která mi jaksi předloží to, že jsem vynikající a krásný blonďák a já si jí objednám za 4 měsíce znovu. Ne, já to nepotřebuju, já potřebuju znát pravdu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, jedno z velkých témat, které se týká ústeckého kraje a ČSSD je nábor tak zvaných černých duší. Vy jste už několikrát říkal o tom, že z vašeho pohledu by to ideální řešení bylo a přeregistrace členů ústecké organizace ČSSD. Tak jaký má tato situace vývoj? Postavila se k tomu nějakým způsobem centrální organizace?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Já si myslím, že ten vývoj je dobrý a správný. Včera jsme měli krajský výkonný výbor, který přijal usnesení, například, že taková problémová kauza, která se jmenuje Litoměřická místní organizace, tam se fotografovalo, tam se nahrávalo, jakým způsobem, tak ta organizace bude přeregistrovaná celá, všichni musí přijít znovu. Jsou neplatné ty schůze, které se odehráli v tomto duchu. Čili ta přeregistrace jakoby začíná, jinak začla kontrola ve všech organizacích, které mají víc jak 100 členů, takže probíhá kontrola, to je taková administrativní tvrdší kontrola. Nicméně ten titul přeregistrace je mnohem složitější a v případě, že bude při té kontrole, tedy proběhne krajsky plošně ve všech organizacích nad 100, zjištěny některé nedostatky, tak bude probíhat ta přeregistrace dál. Víte, toto je důsledek toho, že ve stanovách prostě jsou, ty stanovy byly přežity v jedné věci. Prostě hodnotí se počet lidí, nikoliv odvedená práce té organizace a někteří pochopili, že tudy vede cesta k moci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No dobře, tak to může být nějaká skulina ve stanovách, na druhou stranu tu skulinu pocítilo potřebu využít jen řekněme vedení nebo někteří lidé v ústecké organizaci. Na příklad na jižní Moravě se to nedělo

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
No dělo se to na severní Moravě, pokud jste sledoval články v novinách. Ono se to dílče děje, ale v masovém měřítku se to odehrálo v masovém měřítku a medializováno to bylo v Ústeckém kraji. Ono to má i zrcadlo nebo nastavení zrcadla, nechci používat tento příměr, ale občanští demokraté stejným způsobem jaksi získávali své členy. Najednou se to objevilo hned u nás. Našlo se to, že to je efektivní způsob dostat se k moci. Určití lidé to vyhodnotili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, to budu řešit, až tady bude politik za ODS.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Já nechci pomlouvat ODS, já chci jenom říct, že v Ústeckém kraji se prostě tohleto stalo pravidlem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře a vy říkáte, že přeregistrovávat se bude litoměřická organizace. Proč ne celá ústecká organizace? Vy říkáte, že to je v masovém měřítku.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
No tak v masovém měřítku, ten nárůst té členské základny za posledních rok a půl nebo za posledních pět let byl velmi jaksi strmý v tom Ústeckém kraji, nicméně ty zásadní a závažné pochybení, které se dostali až do médií se dostali v Litoměřicích. Řekněme, my jsme v Děčíně si prožili určitý svůj problém, který byli reakcí na to, že určité organizace, které měli víc členů a delegátů na té konferenci pak řekli: takže přátelé, zeď je černá nebo bílá, tak se dalo hlasovat, jaká je. 10 řekne, že je bílá a 12 řekne, že je černá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě jinak pane poslanče. Co se stalo od té chvíle, kdy vy jste říkal: bylo by nejlepší přeregistrovat všechny členy v Ústeckém kraji?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Stalo se spoustu zásadních věcí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Do té doby vy říkáte: Litoměřice stačí.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Nene, neříká, že Litoměřice stačí. Stalo se spoustu zásadních věcí. Kraj ústřední kontrolní komise včetně krajské kontrolní komise, ústřední výbor, navrhli ve svých usneseních kontrolu všech organizací v Ústeckém kraji nad 100 členů, ta začla probíhat, v případě,že tyto kontroly, administrativní kontroly zjistí pochybení, bude takzvaná přeregistrace členů. To znamená,že v určitou danou dobu musí všichni ti, kteří jsou v registru přijít a dostavit se, aby se jejich členství zaregistrovalo. V případě, že tak bez jakýchsi udání důvodů a několika možností, neudělají, nebudou členy sociální demokracie. Tento proces se může stát. Já jsem se domníval, že by se měl zahájit okamžitě. Nicméně většina řekla, pokusíme se jaksi to projít administrativně a v případě, že to tak bude, máš pravdu, uděláme to.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co si podle vašich znalostí o tomto nápadu a tomto postupu myslí například šéf ústecké organizace Petr Benda?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Já jsem si, já nevím, co si myslí Petr Benda, to bych se musel zeptat jeho.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak já se zeptám ještě jinak. Jakou roli v tom celém hraje on?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Jakou roli? No kdybyste se dívali na ty datumy, kdy ty nábory začly, to znamená kdo byl první, kdo byl druhý a kdo už to dělal jako důsledek toho, že vlastně už mu nic jiného nezbývalo, tak zjistíte, že prostě byly určité problémy medializované, problémy v Dubí, organizace, kde najednou se objevilo desítky lidí a původní členové přestali existovat, tak jaksi každej v tom hrál nějakou roli, včetně Jaroslava Foldyny, který na konci prostě říká: no tak už tu ani nemáme, tak jsme přijali nikoliv černé duše, ale studenty, mladé lidi, kteří přišli v řádech dvakrát po 30 zhruba, asi 3040 lidí, dvakrát přišlo. Takže jsme se stali o 100 silnějšími, ale my jsme rychle zjistili, že tudy cesta nevede prostě. Ten problém se nedá tímhle úplně řešit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Abych tomu úplně rozuměl, tak Petr Benda to začal?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Já si nemyslím, že to začal Petr Benda, začlo to v jiných regionech, které přestoupili k tomu řešení někdy v roce 2004,5,6 a v Teplicích se to stalo důsledkem, potom následkem. Petr Benda to nezačal. To řeknu objektivně. Nejsem jeho fanklub, ale nezačal to.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste několikrát řekl, že ten počet, řekněme černých duší nebo těch náborů v Ústeckém kraji stoupla strmě. Petr Benda je šéf ústecké organizace ČSSD. Proto se ptám na jeho roli v celém

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Já neznám přesně, abych byl upřímnej, ty čísla, ale když se podívám na počty členů místní organizace v Teplicích nebo v Dubí, nebo se podívám na ten problém v Bílině, tak to byli alarmující záležitosti, nicméně někdo to uměl rychle udělat předtím v tichosti a poklidu, získat si tu rozhodovací moc v této mašinérii předtím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu správně, že Petr Benda to v podstatě přikryl?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Petr Benda reagoval na to, co se v tom kraji dělo a byl schopen se dohodnout s někým, že to takto bude. My jsme málo chytří v tomto, tak jsme byli, řekněme, jedni z posledních a když jsme zjistili, že prostě tudy cesta nevede, tak jsme veřejně řekli: my to dělat nebudeme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No dobrý, pane poslanče, já nebudu hodnotit to, jestli vy jste byli poslední nebo ne, to popravdě řečeno nevím, ale tak

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Doufám, že jo

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě jednou se zeptám. Šéf ústecké organizace Petr Benda celou dobu o tomto věděl, jak vy říkáte, byl se schopen s některými lidmi dohodnout na tom, že to takto bude. Tak to je pro mě jiný termín pro to, že o všem věděl a že se to dělo s jeho vědomím. Je to tak?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Já nevím, jestli věděl o tom, že všechno je, že jsou tam takové pokřivenosti nebo nestandardnosti, nicméně každý ten výkaz toho, kdy přišli členové a kolik jich přišlo, tak to se dostane na stůl tomu předsedovi krajské organizace, ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže o tom museli vědět.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
No jasně, o tom, že někde roste strmě členská základna a kde, to musel vědět. Ale v zásadě to ví každý v tom krajském výkonném výboru, ten papír vám dají každému.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Úplně poslední otázka. Až před jarním volebním sjezdem ČSSD dojde na lámání chleba a bude nutno se přiklonit na nějakou stranu, tak vy, pokud budou ti dva kandidáti, to znamená Michal Hašek a Bohuslav Sobotka, se přikloníte na jakou?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Tak já bych si přál, abych se přiklonil na tu stranu, která bude schopna řešit problém sociální demokracie. Já v této chvíli ještě nemám všechny v ruce nebo neslyšel jsem přesné postupy, které předkládá Sobotka, které předkládá Hašek. Já jsem si přečetl to, co řekl Vladimír Špidla. On v zásadě ve věcech mnoha měl pravdu, v těch analýzách, v kterých akorát pozapomněl říct, že ten základ byl v jeho v době působení, ten přelomovej bod byl ve volbě prezidenta a samozřejmě svojí chybu od roku 98 udělal i Miloš Zeman v době, kdy mohl věci personálně ovlivnit a připravit, takže já budu volit toho, kdo bude chtít změnu v sociální demokracii, změnu, která povede k tomu, že sociální demokracie bude otevřenou politickou stranou a to se nechám teda překvapit. V této chvíli mým favoritem je více Michal Hašek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních dvacet minut Radiožurnálu, poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna byl jejich hostem. Pane poslanče, díky za váš čas, na shledanou.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec, ČSSD:
Já vám také děkuji, na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí NEWTON Media, s.r.o. a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Pokud se chcete hosta Dvaceti minut Radiožurnálu na cokoli zeptat, dotaz můžete zaslat e-mailem. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: mav
Spustit audio