Jan Mládek o řecké krizi: Rejdařství a turistika zemi nepomůžou! Nejhorší by byl nekontrolovaný chaos

Ať už se vývoj v Řecku vydá jakýmkoliv směrem, zemi čekají těžké časy. Alespoň si to myslí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. A stejně tak není tolik důležité, zda Řekové zůstanou v eurozóně, tím nejhorším vývojem by mohl být nekontrolovaný chaos bez žádné dohody.

„To nejhorší není organizovaný odchod z eurozóny za pomocí velkých evropských zemí a zavedení vlastní měny, nejhorší je nedohoda mezi řeckou vládou, evropskými institucemi a chaotický rozpad řeckého hospodářství,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu.

Připomíná také, že v zemi sedmý den nefungují banky, neví se ani, kdy se zase otevřou a zda v nich bude nějaká hotovost. Nějaká dohoda podle něj bude nutná, ale splácení musí být úměrné, aby země vytvářela primární přebytek.

Čtěte také

„Problémem také je, že Řecko nemá žádná odvětví, které by exportovala. Má dvě konkurenceschopná odvětví, kterými jsou rejdařství a turistika,“ podotýká s tím, že právě tato odvětví mají dlouhou historii zdaňování v zahraničí.


V řeckých nemocnicích nejsou základní léky, penzisté nemají na nákup potravin. To je kritická situace, se kterou je třeba něco dělat.

V řadě odvětví také podle něj musí proběhnout demonopolizace, aby Řekové získali zahraniční investice. „Například Portugalsko udělalo celou řadu kroků. Nejhorší je, když lidé nemají naději, když vidí bezvýchodnost. Pak odejdou nejschopnější lidé a ten zbytek už si není schopen pomoci,“ míní.

Českému exportu by uškodil dominový efekt

Pokud by Česko přestalo obchodovat s Řeckem, tak by byl přímý dopad v zásadě zanedbatelný, kromě několika firem, které mají v Řecku větší objem. Ale případný problém by mohl nastat v případě dominového efektu, který by se projevil na některých exportních trzích na jihu Evropy.

„Pak by to nemuselo být tak bezbolestné. Pro Česko by to znamenalo pokles exportu do větších zemí jižní Evropy a případně tlak na propuštění lidí,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio