Jan Koukal

"O Rakušanech máme lepší obrázek, než jaký mají oni o nás," říká Jan Koukal, velvyslanec České republiky v Rakousku, který přijal pozvání do vysílání pátečního Dopoledního Radiožurnálu. Na to, proč tomu tak je, jaké jsou současné česko-rakouské vztahy nebo co ze společné historie si zachováváme až do dneška, se jej ptala moderátorka Hanka Shánělová. V sobotu 6. února bude hostem šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal.

"Daleko více nás sledují, pro ně to je dáno historickým vývojem," naráží Jan Koukal na fakt, že Rakousko se muselo po 1. světové válce vyrovnávat s velmi nepříznivou hospodářskou i mezinárodněpolitickou situací.

"Jako Československá republika jsme přispívali ve 20. letech do rakouského státního rozpočtu, což byla daň za vznik samostatné republiky," vysvětluje Jan Koukal a dodává, že Rakušané obviňují z komplikované situace, do níž se s rozpadem Rakouska-Uherska jejich země dostala, především tehdejší české poslance.

"Naše společná historie je viděna ze dvou stran různým způsobem. Přestože jde o stejná fakta, interpretace je na každé straně jiná," pokračuje velvyslanec České republiky s tím, že jako nejpříjemnější je podle něj v Rakousku vnímán vývoj vzájemných vztahů z poslední doby. "Nová generace má hodně společného, ale to ještě není historie," dodává Jan Koukal.

A Hanku Shánělovou také zajímalo, jaké nejpalčivější problémy leží v současné době mezi Českou republikou a Rakouskem. Sporná otázka dostavby a provozu Jaderné elektrárny Temelín v posledních měsících podle Jana Koukala ustoupila z rakouských médií. Souvisí to podle něj především s proměňující se mezinárodněpolitickou situací a s obavami, které do budoucna vzbuzují dodávky ropy a plynu z Ruska.

Co všechno o Rakušanech nevíme? A v čem se proměnily představy Jana Koukala o nich poté, co do Rakouska přijel? I na to se českého velvyslance ptala moderátorka Hanka Shánělová.

Jan Koukal v rozhovoru také zmínil, jak se mu daří vypořádávat s úskalími diplomatického protokolu, na čem vázne vybudování dálnice mezi Brnem a Vídní nebo jak dnes s odstupem hodnotí své působení ve funkci pražského primátora. Jeho odpovědi si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Koukalem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio