Jan Jirák

1. červenec 2008

V úterý hostil Dopolední Radiožurnál teoretika médií Jana Jiráka. V rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou vysvětlil definici slova veřejnoprávní, povídal o kvalitě a objektivitě medií veřejné služby v Česku, o jejich budoucnosti i vlivu komerčního prostředí a také přiblížil mediální výchovu na českých školách. Ve středu 2. července bude hostem režisér Miloš Forman, dvojnásobný držitel Oscara.

V úvodu vysvětlil profesor Jan Jirák význam slova veřejnoprávní. "Slova mají své dějiny - vyvíjejí se a nabírají nové významy. K nám toto slovo vstoupilo na začátku 90 let a původně označovalo jen fakt, že některé instituce nejsou soukromé. Postupem se ale začalo vyvíjet a dostávat dodatečný význam. Nakonec se za veřejnoprávní považuje to, co je v zákonech o médiích veřejné služby jako jejich úkol - podávat ověřené informace, přispívat k zábavě, chránit kulturní dědictví. Slovo veřejnoprávní se ve společenské praxi stalo jakýmsi synonymem k tomu, co by mělo být kvalitní, co by nemělo sázet na primitivní přilákání pozornosti, co by mělo být víc intelektuální než pudové, co by koneckonců mělo souviset s českou národní kulturní tradicí," řekl mediální expert Jan Jirák.

Situace s mediální výukou na českých školách se podle Jana Jiráka zlepšila. "Je to ale složitá věc. Nikdy jsem netušil, jak je obtížné do běžícího vzdělávacího systému prosadit nové téma. Mě přišlo samozřejmé, že se lidé potřebují včas dozvědět, jak fungují média a co se od nich dá čekat. A najednou se ukázalo, že to nikam nepatří - není to čeština ani dějepis," přiblížil Jirák. Počátky podle něj byly dost těžké. "Myslím, že dodneška česká společnost trošku trpí tím, že představy o tom, co média umějí a k čemu jsou, jsou rozostřené a velmi intuitivní. My jsme vpadli do devadesátých let s neuvěřitelnou naivitou. Tady byla představa, že si dáme takový lepší 'osmašedesátý' a málokdo tušil, že na západ od nás se odehrává tvrdá a drsná komercionalizace," vysvětlil mediální expert Jan Jirák.

Jsou současná česká veřejnoprávní média zárukou kvality a objektivity informací? "V tom kontextu českých médii jsou vcelku zárukou jisté kvality. Objektivita je vymyšlenost, ta není možná, což bych si troufal i obhájit. Zdá se mi, že naše veřejnoprávní média někdy až příliš někomu straní, ale toho se asi nejde vyvarovat," odpověděl profesor Jirák. Jaký je osud veřejnoprávních médii? " Obávám se, že veřejnoprávní média v podobě, jaké jsou, sice představují něco, co ještě bude poměrně dlouho existovat, ale je to pomalu dožívající. Říkám to s neradostí, protože jsem intenzivní posluchač a divák veřejnoprávních médii," řekl mediální expert.

Záznam celého rozhovoru s Janem Jirákem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio