Jan Hrušínský

23. březen 2009

Pondělním hostem Dopoledního Radiožurnálu byl herec a principál Jan Hrušínský, jehož divadelní společnost oslaví sedmileté výročí. O tom, jaké to je mít v Česku vlastní divadlo a na co všechno se musí myslet při výběru repertoáru mluvil Jan Hrušínský s moderátorkou Lucií Výbornou: "Snažíme se pohybovat ve zlatém středu, na hraně mezi tragičnem a komičnem."V úterý 24. března bude hostem Jan Kolář z České kosmické kanceláře.

Člen slavného hereckého rodu si předl lety splnil sen a založil vlastní divadelní společnost, která sídlí v Divadle na Jezerce. Jako principál soukromého divadla nemůže příliš počítat s granty a dotacemi. Jak se to podle Jana Hrušínského odráží na repertoáru? "Řídíme se neúprosnými pravidly trhu, protože si to jinak nemůžeme dovolit. Na začátku jsme třeba nastudovali poměrně závažný text George Taboriho Mein Kampf a i když to byla dobrá inscenace, tak na to lidi nechodili."

Repertoár Divadla na Jezerce často uvádí divadelní adaptace známých filmů nebo osvědčené divácké tituly. "Je několik her, které bych rád uvedl a možná, že to jednou udělám, ale musím brát ohled na zájmy divadla jako celku. Repertoár musí být vyvážený," říká Jan Hrušínský, který osobně preferuje, když režisér ctí autora hry: "Někdy režisér zavalí diváka svými nápady, až se hra za těmi nápady pomalu, ale jistě začíná ztrácet. V českém divadle je to takový módní trend. Bylo to i ve světě, ale tam už to spíše ustupuje, zatímco u nás tento trend stále přetrvává."

"Na Jezerce je vidět, že lidi, kteří tam hrají, tam hrají rádi a to je jeden z důvodů, proč se naše představení těší takovému zájmu. Dneska už je velmi málo divadel, které mají stálý soubor a pracují jen s ním. Většina pražských divadel, i ty které se ohánějí tím, že pracují se souborem a dostávají na to peníze, pracují převážně s hosty. Některá divadla mají až osmdesát hostů a vedle toho malý soubor, který téměř nehraje. Dneska většina českých herců hraje najednou v několika divadlech," říká Jan Hrušínský.

Bojí se, že lidé nebudou kvůli krizi chodit do divadla? Jak vzpomíná na velké herecké osobnosti Národního divadla, se kterými se díky svému otci setkával v klubu Stavovského divadla. A co pro Jana Hrušínského znamená fotografování? Všechny odpovědi dnešního hosta naleznete v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Janem Hrušínským i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio