Jakub Vágner

14. listopad 2009

Rozhodl se, že zmapuje všech 23 největších sladkovodních ryb světa, a svůj projekt úspěšně plní. Jakub Vágner, známý cestovatel a především vášnivý milovník a propagátor rybářství, už ulovil vzácné, více něž stokilové ryby v Amazonii, Kongu nebo Asii, ale ryby s vášní chytá i v Praze pod vyšehradskou skálou. O tom, jak se dostal k rybářství, proč ulovené ryby nikdy nezabíjí nebo jaká největší rybářská dobrodružství zažil, si v sobotu před polednem povídal s Václavem Žmolíkem. V neděli 15. listopadu bude hostem rozhlasový režisér Karel Weinlich.

Otec měl pro něj připravenou hudební dráhu, matka by ho zase ráda viděla v lékařském plášti. Koho by napadlo, že se z něj stane profesionální rybář? "Tehdy nikoho, tehdy si všichni mysleli, že jsem se zbláznil," přiznává s úsměvem Jakub Vágner.

"Začalo to tím, že jsem si uvědomil, že mne rybaření natolik pohltilo, že bych se mu chtěl věnovat pořád - chtěl jsem být na rybách od rána do večera," popisuje moment, kdy si ve svých čtrnácti letech uvědomil, že by se chtěl věnovat rybaření profesionálně. Setkání se slavným australským rybářem a popularizátorem rybaření Rexem Huntem o čtyři roky později mu pak dalo impulz, aby se o to pokusil doopravdy.

Životní sen se mu splnil - dnes je známým a respektovaným rybářem a cestovatelem, který by měl mít i svůj vlastní televizní pořad v programu televize National Geographic. "Je to pro mne takový pomyslný Everest. Teď stojíme těsně před vrcholem, v únoru začínáme natáčet moji vlastní sérii," říká Jakub Vágner a dodává, že už v prosinci budou mít diváci možnost vidět první hodinový pořad mapující jeho cestu za lidožravým sumcem v Indii.

Co se dá všechno na takové výpravě zažít? Jak se Jakub Vágner dostal mezi amazonské indiány, kteří ještě nikdy neviděli bělocha? Co všechno se dá chytit v pražské části Vltavy nebo proč Jakub Vágner všechny úlovky pouští zpět do řeky? Nejen na to se jej zeptal Václav Žmolík.

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Vágnerem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio