Jaké pocity mají běžci v cíli olympijského maratonu? V Barceloně si to může zkusit každý

Každý rok v březnu se centrum Barcelony na jeden den neprodyšně uzavře kvůli maratonu. Letos na něj vyrazilo na 17 tisíc běžců. Maraton se ve městě běhá už více než 40 let a má jednu specialitu. Den před ním se běží takzvaný Breakfast run, tedy Snídaňový běh. I netrénovaní sportovci si při něm můžou vyzkoušet, jaké to je, běžet poslední kilometry olympijského maratonu. Připojila se k nim i reportérka Jana Magdoňová.

Jak se připravit na maraton? Běhat, jíst a spát, říká elitní běžec

Patricie Strouhalová a Jiří Homoláč

Příprava na maraton? 200 kilometrů týdně, sacharidová strava a ráno před závodem rohlík s máslem. To je recept českého elitního běžce Jiřího Homoláče. „Neběhejte s mobilem v ruce, budete nevyvážení,“ říká.

Vybíhá se o půl desáté dopoledne, dokud ještě není takové horko. Přestože se akci říká Snídaňový běh, úplně nalačno si běžet netroufnu. Přeci jen mě čekají čtyři kilometry do kopce. Breakfest run kopíruje trasu závěru olympijského maratonu z roku 1992 a končí na kopci Montjuic, tedy přímo na olympijském stadionu. Startuje se pod ním, před muzeem umění.

Do kopce místo rozcvičky

Teď je devět ráno a už je tu plno. Poběží nás asi dva tisíce. „Jsem tu, abych nasál energii, zkusil zaběhnout závěr olympijského maratonu a taky chci uvidět olympijský stadion,“ svěřuje se Allan zatímco se vedle mne usilovně protahuje. „Zítra běžím svůj pátý maraton v životě. Přiletěl jsem včera ze Spojených států a mám jet lag, takže úplně ve formě nejsem,“ přiznává.

O kousek dál se na závod připravuje asi šedesátiletá běžkyně, a jak ukazují kanadské vlaječky na hlavě, přiletěla sem také zdaleka. „Zítra to bude můj 91. maraton. Dnes si chci zkusit závěr olympijského běhu. V Barceloně a vlastně obecně ve Španělsku jsem poprvé, jinak ale běhám všude po světě,“ říká Kathy.

Na podrobnosti už se jí ale zeptat nestihnu. Mezi běžce se mezitím nacpala skupina bubeníků a není slyšet vlastního slova. Účastníci běhu jim vytvořili špalír, aby mohli dobubnovat až ke startovní pásce a Breakfest run mohl odstartovat.

V kůži olympionika

Jak zvládl olympionik Olympijský běh? Sledovali jsme Davida Svobodu ve Stromovce

Na T-mobile Olympijském běhu v Praze jsme sledovali, jak se daří při akci olympionikovi Davidovi Svobodovi. Datový analytik Jan Cibulka pomáhá nastavit techniku, díky které jsme mohli vidět Davidův tep, dech i pohyb najednou.

Bylo vedro k padnutí, ale přesto se skoro 80 tisíc závodníků vydalo na trať Olympijského běhu. A to na osmdesáti místech České republiky. Ve všech městech odstartoval závod pomocí reproduktorů Radiožurnál.

Je odstartováno a špalír běžců se postupně dává do pohybu. Podle instrukcí organizátorů nejde o žádný závod, a tak máme zůstat v klidu. Běží se parkem pod stadionem. Po pár desítkách metrů už hluk před muzeem není slyšet a okolo je klid, který narušuje jen funění běžců.

Podél trasy jsou rozmístěné cedule, které ukazují, na kolikátém kilometru pravého olympijského maratonu se právě nacházíme. Míjím ceduli s označením 38, 40 a pak i 42, ta už je ale úplně nahoře na kopci těsně před stadionem. Pak mě čeká ještě jedno kolečko po dráze a dobíhám do cíle – jako olympionik.

Někdo to dělat musí

Vběhnout na olympijský stadion si při Breakfast runu může v Barceloně vyzkoušet úplně každý

Jenže slíbená snídaně tam na mě nečeká, pro tu si musí běžci zase sejít zpátky dolů pod kopec. U muzea nám dobrovolníci rozdávají buchty, banány, vodu i kávu. Jednou z nich je i Beatrice. „V Barceloně se pořád něco děje, každý týden je nějaká akce a někdo je zajišťovat musí,“ vysvětluje a dodává, že už od olympiády v roce 1992 funguje ve městě organizace, která dobrovolníky sdružuje.

U snídaně potkávám znovu i běžkyni Kathy. Cítí se prý fantasticky, tak snad jí to vydrží až do cíle jejího 92. maratonu.

autoři: Jana Magdoňová , and
Spustit audio

Související