Jak se připravit na maraton? Běhat, jíst a spát, říká elitní běžec

7. květen 2017

Příprava na maraton? 200 kilometrů týdně, sacharidová strava a ráno před závodem rohlík s máslem. To je recept českého elitního běžce Jiřího Homoláče. „Neběhejte s mobilem v ruce, budete nevyvážení,“ říká.

Český elitní běžec Jiří Homoláč se vrátil po 10 týdnech z Keni. Na maratonu ve Vídni před 14 dny se umístil jako druhý Evropan, přesto zaběhnutý čas na londýnský maraton nestačil. Chyběly 3 minuty 40 sekund. „Ztratil jsem motivaci. Běh je v hlavě,“ říká.

V Keni má Jiří Homoláč mnoho přátel. Tento rok strávil v Africe již celkem půl roku. „Běhal jsem tam to stejné co tady. Ale běh v nadmořské výšce 2500 metrů má větší efekt.“ Aklimatizace chvíli trvá. „Zhruba 3 týdny, loni to bylo 5 týdnů, než jsem se cítil dobře.“


První maraton se u nás běžel 25. října v roce 1908 na trati Praha-Smíchov-Dobříš. Závodilo 6 vytrvalců. Šlo o mimořádnou společenskou událost, cenu věnoval Colloredo-Mansfeld.

V trénování začal spolupracovat s Robertem Štefkem. Jejich cílem je olympiáda v Tokiu v roce 2020, soustředění v Keni jsou ale nápadem Homoláče. Hlídat si musí také stravu. „Loňi jsem schodil 8 kilo, letos 7,“ pyšní se elitní běžec.

Počasí pro pražský maraton bylo ideální. Pod mrakem, nepříliš vysoká teplota a bezvětří. Organizátoři běhu také upravili trať aby mohli účastníci zlepšit svůj čas. Historie maratonů u nás sahá ale sahá až do počátků 20. století. První maraton se uskutečnil 12 let po obnovených Olympijských hrách a vyhrál ho Arnošt Nejedlý. Později se zúčastnil olympijského maratonu v Londýně.

Závod se ujal a začaly navazovat další. „První ročník košického maratonu se uskutečnil v roce 1924 a dodnes je nejstarší pořádaný maraton v Evropě,“ vysvětluje Milan Janoušek z běžeckého časopisu „B“.

Milan Janoušek z běžeckého časopisu „B“

Ve 30. letech organizovali Sokolové Masarykův maraton z Lán do Prahy. V souvislosti se změnou poměrů se v 50. letech uskutečňoval ostravský Maraton budovatelů, který se pořádal na Den horníků. Trať z Ostravy do Karvinné musela být v 60. letech změněna, protože se kvůli dolům propadala.

Pražský maraton začal v roce 1995 a letos jde o 23. ročník. „Má mezinárodní rozměr, účastní se ho až 50 % cizinců. V historii ho vyhrál pouze jednou Evropan,“ zavírá Milan Janoušek.

autoři: pst , jaw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.