Jaké je tajemství ledových měsíců Jupitera? V roce 2022 k nim vyrazí sonda, pracují na ní i Češi

20. květen 2021

V evropském centru kosmického výzkumu a technologie v holandském Noordwijku začalo roční testování sondy JUICE. Ta má prozkoumat ledové měsíce Jupiteru. Jejich podpovrchové vodní oceány můžou podle odborníků představovat soustavu zatím neznámých světů. Sonda je největším současným vědeckým projektem Evropské kosmické agentury a svůj podíl na ní mají také Češi. 

Ledové měsíce Jupiteru jsou pro vědce tak zajímavé už od doby, kdy je Galileo Galilei objevil svým primitivním dalekohledem. On sám tehdy zkoumal třeba to, jak Jupiter gravitačně na měsíce působí.

„Od té doby jsme se o ledových měsících Jupiteru dozvěděli spoustu věcí. Například sonda Galileo změřila, že pod povrchem ledových měsíců se vyskytují oceány,“ zmiňuje Ondřej Santolík z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd.

Sonda JUICE by se nyní měla zaměřit právě na skryté oceány pod ledovou krustou měsíců. „Zajímá nás i měření elektromagnetických vln v okolí měsíce Ganymed, který má vlastní magnetické pole. Z měření sondy Galileo se totiž ukazuje, že oblast je vyplněna elektromagnetickými vlnami, které jsou do jisté míry podobné tomu, co vidíme v okolí Země. A vlny v okolí Země způsobují radiační pásy.“

Na projektu se podílejí i Češi

Sonda JUICE měla původně odstartovat příští rok v červnu, už teď je ale jasné, že se tento termín nestihne. Vývoj projektu, který je závislý na práci mnoha institucí, totiž zpomalila světová pandemie. 

Sonda tedy nakonec odstartuje zřejmě na přelomu srpna a září roku 2022. „A protože nosná raketa nemá dostatek síly, aby ji poslala přímo k Jupiteru, bude muset dělat takzvané gravitační manévry. K Jupiteru se dostane až po devíti letech,“ popisuje Ondřej Santolík.

Sonda JUICE má i český rukopis. Čeští vědci pracují na přístroji na měření elektromagnetických vln.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související