Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

22. říjen 2016
03584591.jpeg

V Praze právě probíhá Food Film Fest, na kterém se představil nový francouzský dokumentární snímek Jedy kolem nás: Děti v nebezpečí. Ten se ptá, kde se v lidském těle berou nebezpečné látky, a zaměřuje se na problematiku pesticidů v potravinách. Mohou nás pesticidy v jídle skutečně ohrozit?

Podle profesorky Jany Hajšlové záleží na tom, jakému konkrétnímu pesticidu je člověk, případně dítě, vystaven a jak velké množství látky se mu dostane do těla. Podle jejího názoru je důležité, aby se s lidmi o rizicích srozumitelně mluvilo, aby byli informováni a aby se s možným rizikem pracovalo. Na příkladu zmíněného filmu uvádí, že by třeba neměly být stavěny školy v blízkosti vinic, na které se aplikuje postřik pesticidy.

„Při sledování filmu jsem slyšela řadu zděšených povzdechů a výkřiků. Ukazoval ta nejhorší rizika, která mohou být s pesticidy spojena. Považuji film za dobrý i špatný naráz. Dobrý v tom smyslu, že ukázal tematiku, že pokud se nerespektují pravidla a preventivní opatření, mohou být pesticidy obrovské riziko. Na druhou stranu ve filmu ani jednou nezaznělo, jak řešit ochranu plodin bez nich,“ říká Jana Hajšlová.


Pesticidy jsou syntetické chemikálie i přírodní látky, které slouží k hubení různých typů škůdců. Dělí se na insekticidy, které hubí hmyzí škůdce, fungicidy chrání rostliny před plísněmi, které je napadají, a herbicidy ničí plevele. Bohužel je možné najít jejich stopy v potravinách a životním prostředí, ale podle Jany Hajšlové je těžké si představit, že by bez jejich aplikace bylo možné zajistit dostatek potravin.

V České republice se tyto látky intenzivně zkoumají a zároveň probíhá kontrola potravin Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Laická rada je třeba ovoce, u kterého neznáme původ, pečlivě omývat. Profesorka Hajšlová ale dodává, že například u jablek vede jejich omytí ke snížení množství pesticidů maximálně o polovinu. Účinnější je slupku oloupat.

Jako méně rizikové ovoce doporučuje banány a citrusové plody, kde v jedlých částech pesticidy prakticky nenajdeme. Pokud má banán na slupce hnědé tečky, není se čeho bát – jedná se o tzv. enzymové hnědnutí po otlačení, ne o plíseň. A funguje babská rada omývat ovoce octovou nebo citronovou vodou? „Rozpustnost některých pesticidů se může mírně zvýšit, ale nelze počítat s kompletním odstraněním,“ odpovídá profesorka Hajšlová.

Jsou takzvaná éčka v potravinách jen škodlivá? A je vše, co je označeno jako bio, skutečně bio? Poslechněte si celý rozhovor s prof. Ing. Janou Hajšlovou, CSc. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Spustit audio
  • Rozhovor
  • rozhovor
  • lidé
  • životní prostředí
  • pesticidy
  • potraviny