Jak se v Indii žije nejchudším

Sedím v restauraci, kde obsluhují mniši v budhistickém rouchu červené barvy a zimou drkotám zuby.Tady na severu v indických Himalájích není zvykem vytápět domovy ani při bodě mrazu a tak se nedočkavě s Gudžitem a Santošem těším až se před námi objeví kouřící konvice zázvorového čaje.

Vesnička McLeodganj se svým nejznamějším rezidentem, spirituálním vůdcem Dalailámou, se do nového dne probouzí až po desáté ráno.To si po ulici vykračují pletařky s termoskami čaje, prodejci vytahují železné rolety svých krámků a slunce se tou dobou směje na modré vrcholky zasněžených velehor.

Bloumajícího Gudžita potkávám s dřevěnou bedničkou přes rameno a ševcovským náčiním uvnitř. Svěřuje se, že má velký hlad a že dnes nevydělal ani rupii.Místní jeho službu nepostrádají a turisté jej odbývají.Obstarat peníze na jídlo pro babičku a 4-letou sestru je hlavní náplní chlapcova dne od smrti matky.Otec je alkoholik a není tady ve vesnici žádnou vyjímkou.

Santoš na rodiče štěstí neměl.Stejně jako Gudžit žije ve stanu z igelitů.Se sourozenci spí na zemi, zabaleni do starých přikrývek a co kdo sehnal z ulice, přitisknuti k sobě, aby se při panující mínusové teplotě více zahřáli.Na schůzku přináším pár teplých svršků.Plážové nazouváky, které drží pohromadě už jen kousky izolepy, vyměňuje Gudžit za mé odložené tenisky.Že jsou o dvě čísla větší nevadí.

Chlapci vypadají, jako by vodu a mýdlo neznali a není to jen optický klam.Santoš přiznává, že zadek je ta část těla, kde špína svědí ze všeho nejvíce.Když doma není co jíst, vyžebrá si peníze.A nebo má šťastný den.Třeba jako dnes, kdy mu "bílý" turista koupil vařenou rýži.Chodit do školy je pro něj ztráta času, protože angličtinu i tibetštinu už pochytil z ulice.

A tak zatímco Gudžit loví v paměti, jak se coby švec bude životem ubírat dál, Santoš má v osmi letech o budoucnosti jasno: sděluje mi, že si vezme dívku, která bude vlastnit kartičku, a ta když se za rohem vloží do takové té kouzelné skříňky, tak z ní vypadne spousta peněz...a to i pro něj.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio