Jak oslaví příchod nového roku Vietnamci v Česku?

23. leden 2012
Zblízka

Právě dnes se to stane. Zajíce vystřídá drak. V mnoha asijských zemích dnes budou podle lunárního kalendáře slavit příchod nového roku. Pro Vietnamce tak začíná nejdůležitější den roku, který budou slavit i v Česku.

Napravo i nalevo jsou obchody a stánky. U nich vietnamští trhovci, kteří se snaží německým důchodcům prodat všechno možné – cigarety, boty, oblečení. My však v Potůčkách hledáme něco jiného.

V prvním patře, nad obchodem s oblečením, je prosklená terasa. Skrz ní je vidět oltář místní buddhistické modlitebny. Na zemi leží koberce, ze stropu visí různá cinkátka, u stěny je oltář a na něm několik Buddhů různých velikostí. Mezi nimi květiny.

Vznik buddhistického oltáře

U oltáře klečí a modlitbu odříkává paní Mui Nguyen, 57letá žena, která modlitebnu vybudovala. Před čtyřmi lety prý měla vnuknutí, že v minulém životě byla kněžkou. To byl důvod, proč si tento svatostánek zařídila.

Paní Mui Nguyen žije v Česku od konce 80. let. Dříve prodávala u stánku, teď se hlavně stará o oltář.

Mui Nguyen odříkává novoroční modlitbu

Na vietnamský Nový rok, nejdůležitější svátek v roce, prý u něj bude rušno. Pomodlit se přijdou desítky Vietnamců z Potůčků a okolí, aby prý zahnali loňskou smůlu a aby jim přicházející rok přinesl jenom štěstí.

Vietnamský Silvestr je ve srovnání s tím českým klidnější. To potvrzuje také dcera Mui Nguyen, téměř ticetiletá Thanh, která používá české jméno Hanka.

Vietnamský Silvestr v rodinném kruhu

„Na oltář klademe svíčku svým předkům. Nesmí chybět ani tradiční pokrm – rýžový koláč obalený banánovým listem,“ popisuje.

„Slaví se opravdu jen v rodinném kruhu,“ pokračuje ve vysvětlování Hanka. „Je to jako 24. prosinec, který tráví rodina spolu. S přáteli se slaví až následující den,“ nastiňuje.

Mezi dary, které lidé na oltář kladou, se dá najít ovoce, ale také cola

Na stole leží mísa s tradičním vietnamským novoročním cukrovím. „Semínka z dýně, zázvor v cukru, sušené mandarinky, kokos v různých barvách,“ vyjmenovává Hanka s tím, že na místě dnešní modlitebny kdysi fungovala česká restaurace. „Pak tu byla čínská restaurace a pak jsme budovu odkoupili my,“ říká s úsměvem.

Paní Mui Nguyen má do budoucna velké plány. V příštím roce by chtěla svou modlitebnu přestavět na chrám a mít v něm opravdového buddhistického mnicha. Šťastný nový rok draka!

autor: Pavel Polák
Spustit audio

Související