Studenti z Ostrova trvají na odvolání radních z KSČM v resortu školství. Ti to odmítají

22. leden 2013

Podle studentů a učitelů je školství tak citlivá a důležitá věc, že v něm nemají někteří komunisté co dělat. Proti zástupcům z KSČM, kteří obsadili funkce radních pro školství v Karlovarském a Jihočeském kraji, pořádají protesty už od podzimních krajských voleb a nehodlají s nimi skončit, dokud komunisté resort školství nevymění. Ti to zatím vyřešili svérázně. Posty vyklidit odmítají, ale vzali si neschopenky a s veřejností odmítají hovořit.

Čtyřicetiletý Ivan Machek na ostrovském gymnáziu vyučuje základy společenských věd. Se svými studenty diskutuje o tom, že nízká volební účast v Karlovarském kraji vynesla komunisty na první místo. A studenti čtvrtého roku si sypou popel na hlavu.

„Asi je to i trochu naší vinou, že to takhle dopadlo. Spousta mladých k volbám nešla. Podle mě to dopadlo dost katastrofálně,“ říká studentka.

Kromě sypání popela na hlavu ale studenti vyrazili do ulic. Jejich učitel Ivan Machek patří do skupiny pedagogů, kteří se odmítají smířit s tím, že nadřízeným jejich školy je bývalý politruk Pohraniční stráže v Chebu.

„Zákonitě musel vybízet vojáky k tomu, aby plnili vojenskou službu na sto procent. To znamená použít i střelné zbraně vůči lidem, kteří chtěli opustit tehdejší Československo, odejít za svobodou. Nutil vojáky, aby byli na hranicích zastaveni za jakýchkoli podmínek,“ říká učitel Machek.

Ostrov je městečko na úpatí Krušných Hor, kolem kterého leží několik komunistických lágrů, kde vězni dobývali uran pro Sovětský svaz. Studenti tam jezdí na exkurse. Dobře také vědí, kde se na hranici táhly dráty, které pečlivě hlídal právě dnešní komunistický radní Václav Sloup.

„Hranici jsme jezdili strážit proti lidem v duchu té doby, v době platných zákonů a předpisů o obraně státních hranic. Já jsem nikomu ve svém životě vědomě neublížil a tudíž se nemám za co stydět. Na to, že jsem sloužil ve složkách pohraniční stráže, jsem hrdý,“ řekl Václav Sloup ve vysílání Radiožurnálu.

V Českých Budějovicích demonstrovalo na 1500 lidí proti komunistické radní

O pár dnů později jeho straničtí šéfové odjeli do Bratislavy řečnit k hrobu komunistického prezidenta Gustáva Husáka.

„Prožili jsme jedno z nejhezčích období, které vůbec mohli Čechoslováci prožít v 70. a 80. letech. Byla to léta prosperity,“ vzpomínal na dobu, kdy Československo bylo zadrátované a pořádek hlídala okupační sovětská armáda, místopředseda KSČM Petr Šimůnek.

Léta komunistické prosperity vedla k tomu, že se lidé snažili utíkat na Západ, pokud zrovna nestáli fronty na toaletní papír nebo pomeranče.

Studenti ani učitelé z ostrovského gymnázia ale neupírají komunistům právo na názor. Jen odmítají, aby školství vedli bývalí komunističtí ideologové typu Václav Sloup.

„Určitě mi to nepřijde jako demokraticky smýšlející člověk. Sám říká, že nemá svůj názor. Chce to, co po něm chce strana,“ říká student gymnázia.

Zatímco komunistická radní pro školství a kulturu v Jihočeském kraji má neschopenku už od podzimních voleb, Karlovarský si ji vzal před pár týdny. Své názory pod tlakem odpůrců hájit nedokážou nebo nechtějí. Učitelé a studenti ale slibují, že v protestech budou pokračovat.

Spustit audio