Jak omezit nekontrolované přejídání? Jez do polosyta, pij do polopita, radí Pavel Maurer

5. březen 2017
Glosa Pavla Maurera

Obezita je prokletím naší doby! Potravinářský průmysl kolem nás vrší pyramidy delikates, šunčiček, klobásek, cizokrajných ryb, skvěle upravených jídel, chuťově vyladěných nápojů a neuvěřitelných cukrářských laskominek.

V našem rozmazleném světě stačí jen vztáhnout ruku a všude kolem nás jsou dostupné hory jídla! Zatímco více než polovina naší planety strádá, my máme to „štěstí“, že se můžeme cpát až k prasknutí. Život si ale stejně bere svou daň. Zatímco jiní umírají hladem, naše bohatá civilizace trpí nemocemi způsobenými závislostí na nekontrolovaném přejídání.

Čtěte také

Téměř všichni obézní jedinci říkají, že chtějí jíst méně, ovšem dále pokračují v přejídání, i když vědí, že to pro ně bude mít negativní zdravotní nebo společenské důsledky! Co myslíte? Riskoval by potkan vlastní smrt jen proto, aby ukojil svou touhu po čokoládě? Tuhle otázku řeší vědec Paul J. Kenny v časopisu Scientific American.

Ukončit přejídání není snadné

Nedávno ve své laboratoři zjistil, že když umožní potkanům neomezený přístup ke standardní potravě a současně jim otevře dveře do minikavárny plné chutných a vysoce kalorických pamlsků, chovají se stejně jako my, lidé.

Okamžitě omezí přísun zdravých položek a pustí se s chutí do dobrůtek z kavárny. Velmi rychle ztloustnou! Když ovšem vědec potkany při návštěvě kavárny varuje nepříjemným elektrickým šokem do nohy, aby se vrátili ke zdravému jídlu, ti hubení uposlechnou, ovšem obézní potkani nedbají a pokračují v pojídání bohatého jídla. Jejich požitkářská touha překonala základní pud sebezáchovy.

Nepřipomíná vám to něco? Ano, někteří z nás dokáží zaplašit chuť na zbytečné laskominy, ovšem ti, co naučili svoje tělo jíst přespříliš, ti už omezují své chutě velmi ztěžka. Úbytek na váze v jejich mozku totiž spouští negativní nálady a deprese hodně podobné těm, co zažívají lidé dříve závislí na drogách, alkoholu či kouření.

tloušťka - tlouštíci - obezita

Naše západní společnost je prosycena velkým pokušením lákavých produktů všude kolem nás. Takže ukončit přejídání není pro obézní jedince vůbec snadné! Očekáváte ode mne „poučení z krizového vývoje“? To neumím, ale určitě bych doporučil to, co mi říkávala moje babička: Jez do polosyta a pij do polopita". Pak ti bude dobře!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio