Jak nenaletět při odkupu obecního bytu? Sežeňte si dobrou právní pomoc, radí právní poradce

14. červen 2019

Chtěli mít na stáří klid a dožít v bytě, který jim nabídla k odkupu městská část. Kvůli spekulantce ale teď manželům z Prahy hrozí, že skončí na ulici s milionovými dluhy. 

Manželé Ladislav a Eva Zólyomiovi žijí 15 let v bytě na pražském Proseku. V roce 2016 jim Praha 9 nabídla, že si můžou 2+kk v panelovém domě odkoupit za 560 tisíc korun. Podmínkou bylo, že nemovitost zůstane nejméně pět let v jejich vlastnictví. 

Byt za ně zaplatila právnička Magda Krytinářová, se kterou na to podepsali smlouvu. Uhradila taky jejich dluhy za asi 170 tisíc korun. Teď po nich ale chce skoro čtyři miliony. Podle smlouvy má navíc po smrti dnes devětasedmdesátiletého Ladislava Zólyomiho a jeho o pět let mladší ženy zdědit jejich majetek. Teď manželům Zólymiovým hrozí, že skončí na ulici s milionovými dluhy. Na jejich podporu už vznikla i sbírka.

Otevřené dveře pro spekulanty

Případy, kdy obec nabídne městský byt k odkupu, prý nejsou ničím výjimečným. „Seniorovi většinou nabídnou odkup bytu, ve kterém bydlí. Když této nabídky nevyužijí, zůstanou bydlet dál jako nájemníci, je ale třeba počítat s tím, že obec zřejmě bude zvyšovat nájem, a je tedy výhodnější být majitel bytu,“ vysvětluje právní poradce z organizace Život 90 Jan Křeček.

Pokud senior v takovém případě na odkup vlastního bytu nemá, otvírá to dveře spekulantům – podobně jako v případě manželů z Prahy 9. „Rozhodně nebudu zrazovat seniory od koupě, je ale potřeba, aby si zajistili dobrou právní pomoc. Za pár statisíců, které jim půjčí spekulant nebo někdo z rodiny, získají milionovou hodnotu.“

Sežeňte si dobrou právní pomoc. Je třeba smluvně zajistit, aby senior v bytě v klidu dožil a neskončil na ulici.
Jan Křeček

„Nešetřete tedy na smlouvě a zajistěte si další právo k bydlení v bytě. Je potřeba si uvědomit, že jakmile převedete byt na někoho jiného, ztrácíte nárok k bydlení.“

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související