Jak nebezpečné je koupání v přírodě? Rizika jsou i v průzračné vodě

16. červenec 2018

Polovina července je podle hygieniků doba, kdy začíná být koupání v přírodě na některých místech nebezpečné. Vinou teplého počasí se totiž začínají na hladině tvořit různé mikroby nebo sinice. Hygienici ale upozorňují, že i když voda vypadá na první pohled zakalená, nemusí být nebezpečná. A naopak.

Čtěte takéKam se zajet vykoupat? Většina koupališť v Česku už je otevřena a kvalita vody je stále dobrá

„Pokud je průzračná voda, tak se sinic bát nemusíme, protože těch tam bude minimálně, ale mohou tam být jiná rizika,“ vysvětluje hygienik Petrem Pumann ze Státního zdravotnického ústavu.

K těm patří například dermatitida – parazitární onemocnění, které způsobuje svědivé a nepříjemné pupínky. Průzračná voda také může být zdrojem různých onemocnění, pokud tam ústí třeba odpadní vody nebo se v ní koupe nemocný člověk.

Během koupání v přírodě se tak člověk může setkat s infekčním onemocněním, a pokud je citlivý, tak by mohl mít nějaký následek případně ze sinic nebo z řas. „Pokud by tam opravdu byly toxické sinice ve velké míře, a člověk se toho napil při plavání, tak by mohl mít akutní otravu, i když ty nejsou časté,“ dodává.

Souhrnné informace o kvalitě sledovaných koupacích vod lze nalézt na portálu www.koupacivody.cz. Podrobnější informace jsou také na stránkách krajských hygienických stanic.

A jak může člověk poznat, že je lepší do vody nevstupovat? Co se týká sinic, tak ty v té nejhorší formě vytváří zelené povlaky na hladině. Pokud jich je méně, tak krupici ve vodním sloupci. Některé sinice také vypadají jako kousky trávy nebo jehličí z modřínu. „Do zelené vody s povlaky na hladině nelézt,“ uzavírá hygienik.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio