Jak dobře vás ochrání respirátor? Jejich reálná účinnost je nižší než ta deklarovaná, varuje odborník

23. leden 2021

Rouška, nebo respirátor? Česká vláda zmínila možnost zavedení povinných respirátorů v hromadné dopravě, zatím ale čeká, jak si se stejným opatřením poradí v Německu a Rakousku.  Nechce totiž, aby případné stejné opatření v Česku znamenalo pro občany finanční zátěž. Jak účinnou ochranou může být právě respirátor třídy FFP2?

Čtěte také

Jednotlivé třídy respirátorů – tedy FFP2 a FFP3 – označují míru ochrany, kterou vám respirátor může poskytnout. „Například respirátor FFP3 by měl být schopen zachytit víc než 99 procent aerosolových částic testovacího aerosolu. Respirátor FFP2 by měl být schopen zachytit 95 procent testovacího aerosolu,“ upřesňuje Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd, který se dlouhodobě zabývá filtračními vlastnostmi různých materiálů.

Má to ovšem svá ale. Oněch 95 procent respirátor dosahuje v laboratorních podmínkách a v situaci, kdy je skutečně těsně upevněn. „Jde o ideální stav, který ukazuje, jak testovací materiál propouští aerosol. Nic to neříká o tom, jak bude fungovat na obličeji daného člověka.“ 

Respirátory fungují. Ale…

Tým Vladimíra Ždímala už od počátku koronakrize testuje nejen respirátory, ale také materiály, ze kterých si lidé běžně vyrábějí domácí roušky. „Roušky nosíme kvůli tomu, abychom chránili své okolí. Zachytávají kapénky, které produkujeme při řeči, zpěvu nebo dýchání. Tam fungují bezvadně,“ popisuje.

Už začátkem loňského léta v americké Bethesdě provedli takzvaný Stay Healthy Experiment, kdy zkoušeli, kolik kapének různé roušky propustí při běžné řeči. Následující video ukazuje, jak podomácku vyrobené roušky obstály.

Pro ochranu samotného nositele ale roušky příliš účinné nejsou. Povinné respirátory FFP2 (například v hromadné dopravě) proto podle doktora Ždímala mohou mít smysl – tedy v případě, kdy budou velmi dobře upevněny na obličeji. 

„Ochrana nositele bude určitě vyšší než u běžné látkové roušky. Podle našich zkušeností je ale reálná účinnost respirátorů nižší než ta deklarovaná. Zaprvé, respirátory se testují s aerosolem, který je jinak velký než ten koronavirový. Zadruhé, test posuzuje, jaká hmotnost částic prošla, test tedy mluví o záchytu něčeho jiného, než o co nám jde v případě covidu-19.“

autoři: Jiří Chum , Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související