Jak dnes vypadají místa, kde prezident Hácha prožil nejhorší noc svého života?

Před 80 lety, 14. března 1939, přijel vlakem do Berlína tehdejší prezident československé republiky Emil Hácha. Bylo pozdě večer a počasí bylo mizerné. V hlavním městě německé říše strávil jen 12 hodin a 20 minut. Pak opět nastoupil se svou delegací do vlaku a vracel se do země, kterou už měli v úplné moci nacisté. V Berlíně se Hácha během této probdělé noci pohyboval mezi třemi budovami. V jeho stopách se vydal zpravodaj Pavel Polák.

Každý, kdo jel vlakem z Prahy do Berlína, vystupoval tady – na ohromném Anhaltském nádraží. Dnes z něj zbyla jen vysoká cihlová vstupní brána, která vede odnikud nikam. . Nahoře čtu letopočet 1839.

Zkouším si představit, jak tady před 80 lety vystupuje z vlaku prezident Emil Hácha. Vojenská kapela hraje na jeho počest. Bylo hodně mizerné počasí, stejně jako teď. Žádný důvod zdržovat se tu dlouho…

Čekání na Hitlera

Po ohromném Anhaltském nádraží zůstala v Berlíně jenom jeho vysoká vstupní brána

Asi sedm minut jízdy na kole odtud, hned vedle Braniburské brány, stojí hotel Adlon, kde se Hácha a jeho družina ubytovali. Vlály tu prapory s československými barvami – a taky ty říšské samozřejmě. Tady Hácha čekal, až ho k sobě zavolá Adolf Hitler.

Hitlerovým cílem nebylo ovládnutí nějakých malých oblastí s německou menšinou. Jeho cílem bylo získat životní prostor na východě. A hegemoniální postavení v Evropě a ve světě,“ vysvětluje historik Detlef Brandes. Žije v Berlíně a zabývá se dějinami Němců a Československa.

Hotel Adlon stojí dnes na stejném místě jako tehdy. Ale je to jiný hotel, než ten, ve kterém pobýval prezident Hácha. Z toho zbyly po válce jen ruiny a kus fasády, který tady trčel až do 80. let. Nový Adlon postavili pár let po pádu berlínské zdi. A zase v něm spí prezidenti a premiéři.

Tragická audience

Háchu si Hitler zavolal po půlnoci do Nového říšského kancléřství. K tomu dorazíte z hotelu na kole asi za pět minut, prezident republiky jel ale samozřejmě autem. Tam mu Hitler oznámil, že obsadí zbytek českého státu. Tečka.

Podal ruku zlu, aby pomohl předejít nejhoršímu. Emil Hácha se očištění od obvinění z kolaborace nedožil

Emil Hácha

Emil Hácha nastoupil na Pražský hrad za mimořádných okolností – po přijetí Mnichovské dohody a po abdikaci Edvarda Beneše. I celé jeho prezidentství bylo nestandardní. Ve funkci Háchu potvrdil Adolf Hitler a jeho hlavním úkolem bylo udržet v protektorátu klid.

Ani budova říšského kancléřství už není – zmizela. Mohly za to bomby a poválečná demolice. Místo Hitlerovy úřadovny tu teď stojí východoněmecké paneláky vyšší kvality a na rohu čínské bistro s názvem Pekingská kachna.

Za několik hodin odjížděl prezident Hácha z Berlína do Prahy. Opět vlakem a ze stejného nádraží.

autoři: Pavel Polák , and
Spustit audio

Související