Jak chtějí strany po volbách změnit penzijní systém? Programům chybí konkrétní obsah

Jak zajistit důchody i pro další generace? To je jedno z témat, které by měli politici po volbách řešit. Současný systém je totiž dlouhodobě neudržitelný. Na důchody stát vyplácí více, než vybere na důchodovém pojištění. V předchozích letech se roční schodek pohyboval v desítkách miliard korun, loňský výsledek činil minus šestnáct miliard, zejména díky dobré kondici tuzemské ekonomiky. Do důchodu navíc v příštích desetiletích zamíří silná generace lidí narozená v 60. a 70. letech.

Na tom, že je potřeba zajistit občanům důstojné stáří, se shodují všechny větší strany. Neříkají ale konkrétně jak toho chtějí dosáhnout. Ani kde na to vzít. V programech lze postřehnout několik základních rozlišení podle toho, na koho jejich volební vzkaz cílí. Jednou skupinou jsou voliči, kteří už v důchodu jsou.

„Pro nás je nejdůležitější, aby základ byl pořád z veřejného pojištění, z prvního pilíře. Jinak je pro nás úplně zásadní, aby důchody byly navázány na růst průměrné mzdy,“ řeká ministryně práce a sociálních věcí za sociální demokracii Michaela Marksová.

Na stávající systém sází i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Penzijní systém, který stojí na průměrném financování penzí, je v každém případě lepší, než penzijní systém s individuálními účty,“ vysvětluje.

Soukromé připojištění

I další strany zdůrazňují, že pro současné penzisty se změní jen to, že jim budou na důchodu přidávat. Další skupinou voličů jsou ti ve středním věku, kteří půjdou do důchodu za deset, dvacet let. „Jsme si vědomi, že je potřeba posilovat i soukromým připojištěním,“ říká Marksová.

To ale má v programu většina stran. Třeba Piráti slibují zaručený minimální důchod nebo více možností dobrovolného spoření s garancí. Podobně jako Svoboda a Přímá Demokracie.

Kromě motivace zaměstnavatelů přispívat svým pracovníkům na důchodové spoření můžeme najít i zaměření na rodiny s dětmi. KDU- ČSL by kromě podpory bydlení s regulovaným nájmem zohlednila při výpočtu důchodů právě rodiny s dětmi a navrhuje společné důchodové pojištění manželů.

důchody a sociální dávky

Také ANO slibuje valorizace penzí v závislosti na inflaci a průměrných mzdách. „Při výpočtu důchodu by měla být započítána také doba, po kterou plátce pojištění pečoval o děti nebo jiné závislé členy rodiny. Tato doba by navíc měla být finančně zvýhodněna,“ píše se v oficiálním předvolebním programu ANO.

Konkrétní návrhy má i ODS. „Jedno procento sociálního pojištění mohou přímo posílat rodičům nebo prarodičům, kteří jsou už v penzi,“ říká předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

O nejmladší generaci se nemluví

Po zkušenostech se zaváděním druhého penzijního pilíře je už ODS ve svých plánech na zásadní reformu opatrná a uvědomuje si, že potřebuje dlouhodobou shodu napříč stranami. Stejně tak, jako TOP 09. Proto je i místopředsedkyně strany Markéta Adamová při popisu hlavních bodů volebního programu zdrženlivá.

„Samozřejmě víme, že průběžný systém sám o sobě nikdy nezajistí důstojné penze pro dnešní ekonomicky aktivní generace, a proto nepolevíme ve snaze nalézt ekonomickou shodu na provedení penzijní reformy,“ nastiňuje.

Pokud jde o plány směrem k nejmladší generaci a jejich budoucím důchodům, tak ve volebních programech prakticky zmíněny nejsou. Politici ale tento problém budou muset řešit. I kvůli tomu, že podle poslední projekce obyvatelstva Českého statistického úřadu bude v roce 2050 zhruba třetina obyvatel starší 65 let.

To je přitom věková hranice, kterou současná vláda určila jako strop pro odchod do důchodu a odmítla její další zvyšování.

autor: jhn
Spustit audio