Iva Janžurová hraje v divadle Alžbětu II.: Mám ráda převlekové role

9. červenec 2015

Znáte ji nejenom ze známého televizního seriálu Nemocnice na kraji města, ale z mnoha dalších filmových, televizních a divadelních rolí. Nyní si pochvaluje roli Alžběty II. ve hře Audience u královny, kterou uvádí Stavovské divadlo. Řeč je o herečce Ivě Janžurové, která dostane na karlovarském festivalu cenu za přínos českému filmu. „Dlouho jsem nebyla ve slavnostní róbě, z toho mám trému,“ usmívá se.

Na roli Alžběty II. ve hře Audience u královny se připravovala nejméně půl roku – role jí připadala krásná a nechtěla proto nic podcenit. Ze všeho nejdříve se na postavu Alžběty II. naučila text.

„Vyplatilo se to, protože mám řadu kolegů, kteří hrají předsedy vlád, a nechtěla jsem je zdržovat,“ podotýká s tím, že má ráda převlekové role, takovou stylizaci mentality, která souvisí s věkem.

Autor hry Peter Morgan je zetěm Karla Schwarzenberga, který se na představení zašel podívat. „Líbilo se mu a vyprávěl nám o řadě politických osobností,“ říká. A co se týče divadelních rolí, tak při představení musí slyšet takové zvláštní ticho, které je zcela jiné než ostatní ticha. „Diváci totiž přesně vědí, jak postava myslí a jaké má starosti,“ vysvětluje Iva Janžurová.

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Iva Janžurová

Známá herečka má prý ráda filmy pro pamětníky. „Září z nich klid a pohoda, s jakou byly natáčené, podobně jako u Nemocnice na kraji města,“ vzpomíná. Ale na reprízy oblíbeného seriálu se nedívá, ačkoliv se jí lidé na karlovarském festivalu vyptají. Občas ale srovnává s podmínkami dnešního natáčení.

Čtěte také

„Tehdy bylo více času, přitom jsme točili méně hodin. Byl to elegantní a přátelský rytmus natáčení. Nyní dostanu centimetrovou vrstvu listů na jeden den, a jsem napjatá, zda to zvládnu,“ porovnává.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio