Hvězda seriálu Devadesátky: Je mi líto, že jsem to nezažil, byl bych za vodou. V 90. letech stačil dobrý nápad

22. únor 2022

Na slávu spojenou s Devadesátkami si prý herec Kryštof Bartoš ještě nezvykl. V seriálu České televize si zahrál postavu kriminalisty Kozáka. „Moc zkušeností jsem neměl, ale doufám, že to není zase tak moc znát. I když při natáčení jsem si připadal všelijak,“ usmívá se herec Kryštof Bartoš v rozhovoru s Janem Pokorným.

V Devadesátkách měla vaše postava dvě klíčová setkání: s Ivanem Jonákem a poté s Františkem Mrázkem...

Z toho mě mrazilo. Bylo to těžké, Mrázek pořád mluví a mluví a moje postava jen sedí, čumí a nedělá nic, zkrátka něco, co teď dělám já s vámi. Nehrálo se to špatně. Myslím, že jsem byl velmi dobře nacastovaný, protože Kozák se v prvních dílech teprve učí dělat svoji práci. Totéž platilo o mně – nevěděl jsem, kam si před kamerou stoupnout, na jakou kameru hrát… Při castingu jsem věděl, že tohle je role pro mě, že tohle by mohlo být ono.

Podle toho, co jsem o vás četl, jste se chtě nechtě musel stát expertem na devadesátky, protože se vás na ně každý ptá.

Já nevím! (smích) Když devadesátky končily, bylo mi osm. Prožívali jsme hlavně to, že je svoboda.

Vy jste ten rozpor pojmenoval: pro někoho jsou devadesátky nejvíc kriminální dobou v historii České republiky, na druhou stranu se tu zakládaly firmy, někteří bohatli legálně... A pak jsou tu ti, kdo říkají, že kdo si pamatuje devadesátky, ten je neprožil.

Muselo to být divoký, je mi líto, že jsem to nezažil. Být tehdy čerstvě v produktivním věku, byl bych za vodou. Pravděpodobně bych vlastnil nějakou nemovitost, což se mi dnes coby čerstvému třicátníkovi těžko podaří. Můžu být klidně hostem vašeho pořadu a být na titulních stranách televizních magazínů, ale to neznamená, že nejsem na účtu v minusu. (smích)

Vy už jste probendil, co jste za ten seriál dostal?

Tak co myslíte? Byl covid, neměl jsem jako herec na volné noze žádnou práci a trochu jsem za to žil. To víte, život v Praze je poměrně nákladný a já to popravdě řečeno nikdy s penězy neuměl.

V tomhle mohly být devadesátky super, když měl člověk aspoň trochu dobrý nápad, tak se dalo zbohatnout. Hospodářské zločiny lidí, jako byl Kožený, Krejčíř a další, ale považuju za nejzávažnější zločiny devadesátek. Mají na nás vliv dodnes. 

Celý rozhovor s Kryštofem Bartošem si poslechněte ze záznamu.

autoři: Jan Pokorný , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.