Novotný: Záporáci odjakživa táhnou, ale o lidech, jako byl Jonák, by se filmy točit neměly

21. leden 2022

Herec Michal Novotný zazářil v roli Ivana Jonáka v novém seriálu Devadesátky, který aktuálně běží na České televizi. Média vyzdvihují podobnost Michala Novotného s podnikatelem Jonákem. „Nebyl jsem si vědomej, že bychom si byli podobní. Když si člověk vezme ikonickej bílej oblek na sebe a trvalou na hlavu, tak myslím, že každej obloustlej chlap vypadá jako Ivan Jonák,“ směje se Novotný. Jak se na roli připravoval?

Těšil jste se na tu roli?

Těšil jsem se. Já jsem neváhal s touhle nabídkou, protože jsem od začátku skalní fanda seriálu 1. oddělení a mám rád režiséra Petera Bebjaka. Takže tam nebylo celkem co řešit.

Michal Novotný jako Ivan Jonák v minisérii Devadesátky

Když jste zkoumal Jonáka, radil vám někdo?

Kdyby se točil film Ivan Jonák, tak bych zcela jistě měl ve svém okolí spoustu lidí, kteří by mi erudovaně poradili. Ale na těch pár výstupů myslím, že nebylo tak zapotřebí do tý figury proniknout. Samozřejmě, že mi volali lidi: „Hele, Ivan takhle nemluvil, tohleto nedělal, támhleto...“

Fakt? To museli být kamarádi Jonákovi.

No jasně, mně třeba psal DJ Uwa, který se tím ani netají, ten s ním byl do posledních chvil, říkal: „Škoda, žes mi neřek dřív, moh jsem ti poradit...“ Myslím si, že pro ten účel seriálu Devadesátky, podotýkám – není to seriál Ivan Jonák, je to seriál Devadesátky, kde to byla epizodní role, tak že vlastně nebylo tolik potřeba jít do hloubky v tomhletom panákovi. Kdyby se měl točit třeba, jak Hynek Čermák dělal Ganster Ka, tak asi musel nasát nějaký grify Radovana Krejčíře. Kdyby se něco takovýho točilo, musel bych se do toho víc ponořit.

V každém případě, jestli se bude točit životopisný film Ivana Jonáka, tak asi...

...tak doufám, že mě pozvou na casting (směje se).

Počkejte, ale teď přichází etická otázka – měly by se točit filmy o takových lidech?

Ne.

To znamená, že kdyby vás pozvali na casting, tak vy řeknete „ne, já to prostě neudělám“.

Čtěte také

Kdyby to byla detektivka, kde hraje Ivan Jonák, tak bych to asi přijal. Ale mně malinko smrděj i ty filmy o Kajínkovi. Pak se z nich dělají hrdinové... Já jsem zažil dobu, kdy Kajínek vyprodává divadla, besedy s ním. Ano, asi ti záporáci odjakživa v historii táhnou ty lidi. Nicméně ještě tomu pomáhat a glorifikovat je pomocí filmů nebo divadelních představení mi přijde trošku zbytečný.

Kdy je na divadle trapnost nástrojem a kdy bolí? Byl Novotný někdy v Discolandu a jak prožíval devadesátá léta? Chce se ještě vrátit na velké jeviště? Jaké bylo první představení s Partičkou? A proč nechce být na sociálních sítích? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma

Související