Hrob otce i svou tetu poznala až po téměř 70 letech

23. červen 2011
Zblízka

Téměř 70 let se neviděly, vlastně o sobě ani nevěděly. Když v leteckém souboji nad belgickým městem Kemmel v květnu 1942 padl člen 313. československé stíhací perutě seržant Karel Pavlík, přišla jedna z nich o bratra a druhá o otce.

Jedna z nich na něj čekala v Plzni, kde žije dosud. Druhá se narodila několik měsíců po jeho smrti. Žije v severní Anglii a vždy věděla, že jejím tatínkem byl československý letec. Až do loňského roku však netušila, kde je pohřbený. Nevěděla ani, že má v Plzni tetu. Teprve letos se obě ženy setkaly.

„Je to zajímavá souhra okolností, protože před náhrobními kameny jsou zasazené lípy. Lípa je československý symbolický strom. Jeden z náhrobních kamenů patří českému seržantovi Karlu Pavlíkovi,“ říká členka Československé obce legionářské Milena Kolaříková.

Jsme na jednom z vojenských hřbitovů ve městě Ieper (Ypry) v belgické provincii Západní Flandry. Milena Kolaříková mi ukázala místo, které dcera Karla Pavlíka Carole Fenn letos viděla poprvé, místo posledního odpočinku jejího tatínka. Nedaleko odtud nad kopcem Kemmelberg došlo 5. května 1942 k souboji britských a německých stíhaček.

Ty britské chránily bombardéry, které se vracely z úkolu nad francouzským městem Lille. V operaci známé jako Cirkus 157 byli sestřeleni také dva Češi. Jedním z nich byl František Fajtl, který nouzově přistál a po mnoha peripetiích se dostal zpět do Británie. Život tehdy 24letého Karla Pavlíka skončil na úpatí kopce.

Milena Kolaříková a Dirk Decuypere u hrobu Karla Pavlíka

„Němci v roce 1942 nedokázali letadlo, zabořené 7 metrů hluboko do skoro tekutého jílu, vykopat. U kráteru se tedy objevil jen křížek s nápisem ‚neznámý pilot‘. Po osvobození se Britům podařilo vyprostit z kabiny dobře zachovalé tělo pilota,“ říká vojenský historik Dirk Decuypere.

„Nemohli ho nijak identifikovat. Letec u sebe neměl žádné dokumenty. Až na vnitřní straně bot našli jméno, které si tam i proti předpisům zapsal. Byl to Karel Pavlík. Byli si tedy už jisti a tělo odvezli na vojenský hřbitov do Ieperu,“ pokračuje Dirk Decuypere, který po 50 letech vykopal z kemmelského kopce i motor spitfiru Karla Pavlíka.

Právě Dirka Decuypereho kontaktovala vnučka československého letce, dcera paní Carole Fenn. Vyhledala ho pomocí internetu, kde se dozvěděla, že napsal knížku o operaci Cirkus 157, které se účastnil její nikdy nepoznaný dědeček. Milena Kolaříková už tehdy z Ieperu znala paní Annu Juskovou, sestru Karla Pavlíka, která po sametové revoluci hrob bratra navštívila. Mezi Plzní a severní Anglií začala výměna dopisů. Letos v květnu se na vojenském hřbitově v Ieperu poprvé setkala Carole Fenn se svojí tetou Annou Juskovou.

„Myslím, že tam byl trošku ostych, protože už jde o historii. Příští rok uplyne 70 let, kdy o sobě nevěděly. Spíš byly překvapené, ale vím, že si byly navzájem milé. Bylo to krásné setkání, a když se loučily, tak se objímaly,“ popisuje setkání Milena Kolaříková.

Karel Pavlík spadl se svým letadlem při boji u francouzského Lille

„Atmosféra byla vynikající. Neměly jsme žádné problémy, že by někdo někomu něco vyčítal. Povídání v angličtině bylo rukama nohama, ale byly jsme rády, že to dobře dopadlo. Nejvíc šťastná byla její mladší dcera, protože způsobila, že jsme se s ní sešly,“ vzpomíná Anna Jusková, sestra Karla Pavlíka.

Carole Fenn, dceři Karla Pavlíka, jsme do severní Anglie zatelefonovali. I ona měla ze setkání s nově nalezenými příbuznými velkou radost. Už totiž ani nedoufala, že někdy zjistí, kde její tatínek leží. Zpráva o jeho rodině byla radostí navíc.

„Je to velmi těžké vysvětlit, ale byl to můj dávný sen. Nikdy jsem si nedokázala představit, že najdu místo, kde je pohřbený, nebo že potkám někoho z jeho rodiny. Bylo krásné setkat se s jeho sestrou,“ popisuje.

Carole Fenn se snažila už před 20 lety najít informace o svém otci v archivech RAF, ale nepodařilo se jí o něm objevit víc, než co už věděla: Zahynul při návratu z bojového úkolu. Až díky internetu se jí a její dceři podařilo otce a jeho rodinu najít. Ostatním lidem vzkazuje, že na internetu se skrývá tolik informací, že možná zjistíte o své minulosti mnohem víc. Jen to nesmíte vzdát.


Zvětšit mapu vojenského hřbitova Ypres Town Extension CWGC

autoři: pan , mkl
Spustit audio