Hra na dudy, taneční umění a síla, to jsou kvality opravdového Skota. Ti nejlepší soutěží na tradičních hrách

Když se řekne Skotsko, každý si hned představí dudy, kilt a whisky. K těmto pilířům skotské tradice patří ještě jeden: skotské hry. Ty jsou i dnes důležitou součástí letního kalendáře a soutěže v siláckých disciplínách i ve hře na dudy přitahují stále množství lidí.

Jsem v maličkém městečku Inveraray, ležícím na úplném konci dlouhého fjordu, který se zařezává desítky kilometrů hluboko do skotské pevniny. Žije v něm jen šest set obyvatel, na jeden den v roce se ale jejich počet zněkolikanásobí. V den, kdy se v Inveraray konají skotské hry.

Čtěte také

„Vidíte, kolik lidí přišlo? Více než čtyři tisíce! Hry jsou pro nás velmi důležité. Spojují místní komunitu,“ pochvaluje si Deanne, která stojí v čele organizačního výboru her. Nouze není prý ani o dobrovolníky, kteří pomáhají hry organizovat.

Jedním z nich je i Michal, rodák ze Slovácka: „Žiju tady už deset let. Mám rád místní kraj, místní lidi a rád pomůžu. Je to pro mě čest.“

Kdo má nejschopnější muže?

Skotské hry jsou svého druhu oslava skotské tradiční kultury i společenská událost. Především se ale soutěží – ve hře na dudy, v tanci, přetahování lanem i v hodu kládou. Podobné soutěže pořádali skotští králové už v 11. století.

Vítěz v silových disciplínách se podle tradice stává osobním strážcem náčelníka klanu.

„Muži z různých klanů soutěžili mezi sebou, kdo je silnější a zručnější. My patříme ke klanu Cambellů, nicméně klanů je ve Skostku řada. Šlo o to zjistit, kdo má nejschopnější muže. No a tanec a hra na dudy, to jsou další typicky skotské disciplíny,“ říká Deanne.

Na pódiích se střídají tanečnice a dudáci, davem procházejí lidé v tradičních skotských krojích. Na první pohled je zřejmé, že na své tradice jsou Skotové patřičně hrdí.

„Tradice jsou tady opravdu silné, dudáci z místní kapely se stali dokonce mistry světa. Tato vesnice je na tradici přímo založená. Pokud jde o tyto hry, pořádají je po mnoho generací. Snaží se, aby zájem o jejich pořádání měly i děti, aby se tradice nepřerušila,“ říká Michal.

Tradice jako recept na přežití

Dnes jsou skotské hry především společenské setkání, něco na způsob našich poutí. Za vznikem her ale stojí ryze praktické motivy.

Čtěte také

„Šlo o to zjistit, kdo umí nejlépe hrát na dudy. Ten se pak stal hlavním dudákem klanu. Nejlepší tanečník bavil náčelníka klanu. A kdo byl ze všech nejsilnější, ten se potom stal náčelníkových osobním strážcem,“ vysvětluje Stephen King, obr, který se několikrát po sobě stal vítězem v siláckých disciplínách včetně té královské – hodu kládou.

Nakonec ne nadarmo se příjmením jmenuje King, tedy král. Jak říká, Skotové jsou malý národ a právě tradice mu pomáhaly vždy v minulosti přežít. Tradice, jako jsou skotské hry.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio