Horští nosiči v Tatrách jsou evropský unikát. Doručují i sudy s pivem

Ve Vysokých Tatrách můžete narazit na muže se zvláštním nákladem na zádech. Na konstrukci připomínající dřevěný žebřík mají umístěny nejrůznější typy zásob. Třeba i sud s pivem. Setkala se s nimi v roce 2018 naše zpravodajka Pavlína Nečásková.

Jsme v nadmořské výšce 1200 metrů a před námi je výstup k Téryho chatě do výšky 2015 metrů nad mořem. Nosič Ján přitom bude mít na zádech sud piva, který váží bezmála 70 kilogramů.

Půl metráku? V létě je to ostuda

„V zimě nesu maximálně 50 kilo, ale v létě je toto nejmenší váha. Udělal bych si ostudu, kdybych vzal jen 50 kilo,“ vysvětluje Ján.

Nosiče dělá přes deset let. Nejprve byl jen horský turista, pak začal lézt a pak přešel ke své profesi. Toto povolání bez lásky k horskému prostředí asi příliš dělat nejde.

„Zadarmo by to nedělal nikdo. A když si to někdy přepočítám, není ta námaha taky úplně zaplacená,“ dodává.

Nosič Ján odpočívá během svého výstupu na Téryho chatu.

Hej, ty, kolik tam máš?!

Nosič je kromě poctivé práce také atrakcí. Jána neustále zastavují lidé, a buď mu uznale pokyvují, chtějí se s ním fotit, anebo na něj pokřikují. „Nosiči jsou zvyklí setřást sprostosti,“ říká odevzdaně Janko.

Už jsme skoro v cíli, ale poslední kroky jsou prý úplně nejtěžší. Nosič už před sebou vidí horskou chatu, ale nemůže zrychlit. Jeho kroky se naopak prodlužují, protože začíná cítit každý gram. Když nosičovi končí šichta, vrací se domů k rodině. Na další výšlap se vydá zase pozítří.

Vydáváme se na cestu zpátky dolů. Prší a fouká studený vítr, ale Janko jde s úsměvem. Tvrdí, že podmínky jsou dnes docela dobré. Odporovat mu nechci, přeci jen se nacházím na jeho pracovišti.

Spustit audio