Hoax? O moc a peníze jde až na prvním místě

29. listopad 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Toto anglické slovo sice pochází už z 18. století, ale masově se rozšířilo až s příchodem elektronické komunikace. Hoax je označení pro vědomě lživou zprávu, která se tváří jako pravda. V době moderních technologií se takovým zprávám daří víc než dobře.

Jako hoaxy uživatelé nejdříve označovali maily, varující před smyšlenými počítačovými viry a vyzývající adresáta, aby zprávu přeposlal co možná největšímu počtu svých známých. Samy o sobě nebyly takové zprávy nebezpečné, ale zahlcovaly e-mailové schránky a někdy mohly obsahovat riskantní návody, jak se neexistujícího viru zbavit.

Čtěte také

Hoaxy se ale věnují i tématům mimo oblast počítačové bezpečnosti. K oblíbeným námětům patří konspirační teorie nebo nepravdivé, bulvárně pojaté zprávy o nejrůznějších zločinech a domnělých hrozbách.

S růstem popularity sociálních sítí se hoaxy začaly objevovat převážně tam. Někdy může být hoaxem jenom smyšlený titulek typu „Zemřel Jaromír Jágr“. Zvědavý uživatel, který na něj klikne, se nic dalšího nedozví, otevře ale stránku s reklamou a pomůže tak tvůrci hoaxu k vytouženému příjmu.

autor: mit
Spustit audio